POČINJE NOVA SEZONA "ISTRAGE SEDMICE"; AVDO AVDIĆ PORUČUJE: "Neprijatelj ne spava, pa ne spavam ni ja" (VIDEO)

"Bit će novih prepski iz Sky aplikacije", kaže Avdo Avdić

  • Mini market

  • 01. Sep. 2024  

  • 4

Večeras počinje nova sezona jedne od najgledanijih emisija Hayat TV, 'Istraga sedmice', koju vodi i uređuje novinar Avdo Avdić.

U protekloj sezoni Avdić se bavio temama koje su bitne za naše društvo i koje su značajno uticale na ono šta se dešavalo u našoj državi.

Bio je od onih koji je objavio prepiske iz aplikacje Sky te u nekoliko emisija zajedno sa svojim gostima tematizirao sadržaj prepiski iz Sky-a. Imao je goste iz raznih dijelova BiH ali i svijeta koji su građane upoznavali sa temom koja se obrađuje u emisiji.



Šta nas čeka u novoj sezoni otkriva Avdo Avdić, urednik i voditelj emisije 'Istraga sedmice', u intervjuu koji je dao za YouTube kanal Hayat Media BiH.

Pošto neprijatelji nikako ne spava tako ni ja ne spavam, započeo je ovaj razgovor Avdić.

-Ako ne radite 24 sata onda se to osjeti naredna dva mjeseca. Biti novinar znači pratiti vijesti 24 sata. Kada čujete usput da je pao helikopter negdje u jezero onda skrenete da to vidite. Od svoje pete godine sam želio sam biti novinar. Možda ovo ne znam dobro raditi a ostalo ne znam nikako raditi. Ne postoji tema od koje sam bježao ali sam zaobilazio teme za koje nemam edukaciju. Nikada nisam pratio i pisao o EU integracijama ili o kulturi jer to ne znam. Imate danas ljude koji se bave krivičnim i izbornim zakonom a nemaju dovoljno edukacije u tome. Ne želim komentarisati ono o čemu ne znam ništa. Ne mogu ja pisati o SFF ali mogu otići pogledati neki film. To su teme koje zaobilazim jer ne znam o njima ništa. Pokušavam da znam temelje onoga čega se bavim – kaže Avdić za Hayat.

Avdić je otkrio razgovor kojim se dogovaraju izmjene izbornog zakona. Taj razgovor između Dragana Čovića, idera HDZ-a, i Petar Szijarta, ministra vanjskih poslova Mađarske, je kako Avdić kaže obilježio proteklu sezonu 'Istraga sedmice'. Otkrio je kako će biti još materijala iz aplikacije Sky koja pokazuje više kartela koji djeluju na Balkanu.

-Tako smo počeli prošlu sezonu 'Istrage' kada smo otkrili razgovor Čovića i Szijarta. To je obilježilo sezonu 'Istraga sedmice'. Bit će još prepiski iz Sky aplikacije. Jedna ili dvije emisije će biti do kraja godine o tome. Ima dosta materijala koje pokazuje više kartela koje djeluju na Balkanu – isitiče Avdić.

alt

Avdić ističe kako ima onih koji ne žele da gostuju kod njega u emisiji jer ne mogu dobiti pitanja unaprijed ali da će ih on zvati iznova. Dodaje kako bi volio da mu se svi zvaničnici odazovu na poziv za gostovanje u njegovoj emisiji koja se emituje na Hayat TV.

-Malo je onih koji su spremni da dođu. Volio bih da dođu svi zvaničnici iz Vijeća ministara. Kod nas je takva politička kultura da se ne ide na televizije kojima nisu pisali pitanja koja će se postavljati ili da idu kod novinara koji znaju postaviti pitanje. Puno je takvih koje bih ugostio. Vidjet ćemo ko će imati hrabrosti da dođe. Nisam pobornik da se pokaže superiornost nad sagovornikom. Ali nisam ni od onih koji će samo postavljati pitanja – poručuje Avdić za Hayat.

S obzirom na informacije i način na koji objavljuje sve ono do čega dođe, često se nađe u situaciji da bude optužen za klevetu. Avdić ističe kako ima slučajeva kada oni koji ga tuže traže nagodbu jer vide kako na kraju neće moći dobiti slučaj.

-Imam ja puno tužbi za klevete. Jedan bivši zvaničnik je tražio nagodbu jer zna da ne može da dobije. Mene je i Gačanin tužio. Imam ove parnične procese odnosno one vezane za klevetu. U BiH to nije krivično djelo dok recimo u Sloveniji jeste. Ja u septmbru ili oktobru idem u Sloveniju da se branim od Rok Snežića, biznismen, da pokažem da su moji navodi zasnovani na navodima Tužilaštva Slovenije. Ubijeđen sam da ću dobiti ovaj slučaj. Imate i pokušaja koji se vode protiv mene da bi se očistile ladice iako me ne mogu saslušati po zakonu – kaže Avdić za Hayat.

alt

Za kraj razgovora Avdić se osvrnuo na česte navode kako je dobivao informacije od bivšeg šefa OSA-e, Osmana Mehmedagića Osmice.

"Ako ne mogu da se obračunaju sa navodima koje objavite onda se obračunavaju sa izvorima. Dešavalo se da su mi neki drugi ljudi davali dokumenete, a onda krivili Osmicu da mi je davao te informacije", rekao je Avdić za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...