GRAĐANI FEDERACIJE BiH OVE GODINE U KLADIONICAMA OSTAVILI VIŠE OD MILIJARDU KM: Evo koji kanton prednjači po kockanju

"Ovdje nema instant rješenja, nego je potrebna dugoročna strategija kako bismo odgajali zdrave generacije. Nužno je raditi na podizanju sveukupne kvalitete života građana, koja uključuje i zaštitu mentalnog zdravlja", zaključila je Pekić.

  • Ekonomija

  • 01. Sep. 2024  

  • 0

Prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, građani FBiH su od 1. januara potrošili više od milijardu KM na uplate u kladionicama.

U tekućoj 2024. godini priređivači igara na sreću ostvarili su promet od 1.036.761.682 KM na ukupne uplate, dok su u 2023. godini ostvarili 1.721.693.504 KM.

Prema navedenim podacima, najviše kockaju građani Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su na uplate potrošili 193.774.334 KM, zatim slijedi Tuzlanski kanton sa 187.138.542 KM, te Kanton Sarajevo sa 169.280.355 KM.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Hercegovačko-neretvanski kanton broji 222.278 stanovnika dok Tuzlanski kanton ima duplo više stanovnika, tačnije 445.028, sudeći prema ovoj statistici, građani HNK imaju alarmantan problem s kockom, a ukoliko se upotrijebi matematika i navedeni podaci, jedan građanin HNK troši u prosjeku 871 KM na kocku piše Faktor.

Na četvrtom mjestu je Srednjobosanski kanton sa 137.981.844 KM, a slijedi ga Zeničkodobojski kanton sa 119.785.101 KM.

Građani Zapadnohercegovačkog kantona su potrošili 64.775.203 KM, Kantona 10 – 40.934.725 KM i Posavskog 16.949.577 KM.

Najmanje su potrošili građani Bosansko-podrinjskog kantona koji su izdvojili 9.330.031 KM na kocku.

Sanela Pekić, stručna saradnica za prevenciju Udruženja Narko-NE, kazala je za Faktor kako potrošeni iznos govori da se igranje igara na sreću doživljava kao bezazlena aktivnost i mogućnost lake zarade, a ne kao rizično ponašanje koje može imati višestruke štetne posljedice po pojedinca , porodicu i društvo u cjelini.

"Niko ko prvi put ode u kladionicu ne misli da će postati ovisan niti da će izgubiti novac, nego misli da će na lagan način doci do novca. Što je lošija socio-ekonomska situacija to se veći broj ljudi uključuje u igre na sreću nadajući se da ce ostvariti dobitak", kazala je Pekić.

Pekić je istakla da je potrebno sistemski pristupiti prevenciji ovisnosti o kockanju kroz obrazovni sektor i kontinuirano raditi na edukaciji novih generacija.

"Ništa što sad poduzmemo neće automatski smanjiti ogromne iznose novca koji se uplaćuju igre na sreću. Potrebno je sistemski pristupiti prevenciji ovisnosti o kockanju kroz obrazovni sektor i kontinuirano raditi na edukaciji novih generacija, obezbijediti poštivanje postojeće zakonske regulative i raditi na njenom unapređenju, podizati svijest javnosti o tome da kockanje nije bezazleno nego rizično ponašanje, destigamtizirati osobe koje su ovisne i obezbijediti im adekvatan tretman", naglašava Pekić.

Dodaje da ukoliko budemo sistemski radili na navedenim mjerama možemo za pet do deset godina očekivati smanjen broj onih koji idu u kladionice i igraju igre na sreću.

"Ovdje nema instant rješenja, nego je potrebna dugoročna strategija kako bismo odgajali zdrave generacije. Nužno je raditi na podizanju sveukupne kvalitete života građana, koja uključuje i zaštitu mentalnog zdravlja", zaključila je Pekić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...