FINANSIJSKA DRAMA SRBIJE: Vučić odgodio isplatu duga Arapskim Emiratima, zadužio se za još milijardu eura! 

Tako je Vučićev propagandni stroj kao veliku pobjedu početkom proteklog mjeseca objavio poražavajuću vijest da je Srbija uspjela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovoriti odgodu kredita vrijednog milijardu KM.

  • Regija

  • 02. Sep. 2024  

  • 0

I Srbija se kao i Republika Srpska muči s otplatom inostranih kredita no predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pravi majstor medijskih manupulacija pa vlastite finansijske probleme vješto skriva od javnosti.

Tako je Vučićev propagandni stroj kao veliku pobjedu početkom proteklog mjeseca objavio poražavajuću vijest da je Srbija uspjela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovoriti odgodu kredita vrijednog milijardu KM.

Riječ je o kreditu koji je Srbija uzela još daleke 2014. godine i koji je trebala otplatiti nakon deset godine, dakle avgusta ove godine. No, Srbija nije imala taj novac te je s Emiratima dogovorila novi aranžman. Kredit će isplatiti u avgustu 2026. godine a za to će platiti dva posto višu kamatu od dogovorene.

I ne samo to, Srbija je prije dvije godine, uzela još jedan zajam od Arapskih Emirata također u iznosu od milijardu dolara, uz kamatu od 3 posto i s rokom dospijeća također 2026. godine.

Osim toga, Srbija je u još dva navrata pozajmljivala novac od Arapskih Emirata, tako da je njen ukupni dug prema ovoj arapskoj državi premašio 2 milijarde i 430 miliona američkih dolara. Kada se ovom dugu pripiše i ugovorena kamata, dolazimo do zastrašujućeg iznosa od preko 3 milijarde američkih dolara.

Taj bi iznos Srbija morala isplatiti za dvije godine, u avgustu 2026. godine, što izgleda sasvim nerealno pa će Vučić ili tražiti novu odgodu ili tražiti novog kreditora kako bi izmirio dug Arapskim Emiratima.

Vučić bi taj problem mogao riješiti kreditnim aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondim no to ne dolazi u obzir jer bi u tom slučaju morao javno priznati da je državu doveo pred bankrot.

Upućeni tvrde da je Vučić baš zbog dospjelog duga čvrto odlučio uvesti u Srbiju Rio Tinto i krenuti s rudarenejm litija. Alternativa je  - bankrot javnih finansija. Naime, javni dug Srbije je premašio zastrašujući iznos od 40 milijardi eura. 

(SB/RSE)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...