CRNOGORSKI MEDIJI SPOMINJU "OSVETU ZA REZOLUCIJU O JASENOVCU": Hrvatska odbila školovati crnogorske vojnike

Hrvatska je odbila crnogorski zahtjev za školovanjem nekoliko vojnika, prenijeli su u ponedjeljak crnogorski mediji koji taj potez tumače kao odgovor na nedavno crnogorsko usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

  • Regija

  • 02. Sep. 2024  

  • 0

Podgorička Pobjeda prenosi da joj je hrvatsko ministarstvo odbrane potvrdilo da je odbilo molbu da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom univerzitetu.

Crnogorski radio Antena M objavio je ranije neslužbenu informaciju da, uz odbijanje prijema dvojice kadeta, također nije prihvaćen zahtjev crnogorskog minstarstva odbrane za upis jednog kandidata iz crnogorske vojske u Hrvatsku ratnu školu.

“Ministarstvo odbrane donijelo je takvu odluku, a o budućoj saradnji na tom području izvijestit ćemo kad za to dođe vrijeme”, poručilo je Pobjedi hrvatsko ministarstvo odbrane.

Prema pisanju Antene M Crna Gora je preko svojeg vojnog delegata zatražila od hrvatskog ministarstva prijem trojice pripadnika crnogorske vojske u vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Mediji to tumače kao još jedan potez koji je Hrvatska povukla kao odgovor na nedavno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu.

Zagreb je predsjednika crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsjednika vlade Aleksu Bečića i zastupnika Milana Kneževića proglasio personama non grata.

U Crnoj Gori se spekulira i da je Hrvatska u EU-a blokirala sredstva za Crnu Goru namijenjena modernizaciji vojske kroz Evropski mirovni program.

Crnogorski parlament krajem jula usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mathauzen i Dahau.

Usvajanje te rezolucije, koju je predložio lider prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, njegov je odgovor na podršku crnogorske vlade rezoluciji o Srebrenici koja je nešto ranije usvojena u Ujedinjenim narodima.

Hrvatska je oštro reagirala šaljući prosvjednu notu Podgorici, te je upozorila da takve odluke mogu ugroziti njen evropski put.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...