SAOPĆENJE IZ TUŽILAŠTVA BIH: Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv bivšeg komandanta Armije RBiH

Optuženi je, prema navodima Tužilaštva, državljanin Srbije i Njemačke.

  • Vijesti

  • 03. Sep. 2024  03. Sep. 2024

  • 2

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Čajniča.

Duraković je, kako je saopšteno iz Državnog tužilaštva, optužen je da je kao komandant 43. brigade Armije RBiH odgovoran jer je znao za počinjene zločine a nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinitelje, piše BIRN BiH.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da je Duraković osumnjičen da je 14. februara 1993. učestvovao u napadu na sela Šapiće, Trpinje i Trojan, u kojima je živjelo stanovništvo srpske nacionalnosti, gdje su pripadnici brigade pucanjem iz automatskog oružja ubili 11 civila. Među ubijenim civilima su, bili stariji muškarci i žene, kao i jedno dijete. Najstarija žrtva imala je 73, a najmlađa 14 godina.

Također, pri napadu je ranjeno pet civila srpske nacionalnosti, među kojima su bile dvije maloljetne žrtve.

Optuženi je, prema navodima Tužilaštva, državljanin Srbije i Njemačke.

U Sudu BiH se vodi postupak protiv Ferida Buljubašića, komandanta Istočnobosanske operativne grupe, i još 12 optuženih, a optužnica, između ostalog, obuhvata napad na sela Šapići, Trpinje i Trojan 14. februara 1993. godine.

S obzirom na to da je optužnica potvrđena, u Sudu BiH će u narednom periodu biti zakazano ročište na kojem će se Duraković izjasniti o krivnji.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...