DUGOROČNA PROGNOZA ZA ZIMU: Evo kada možemo očekivati prve pahulje

Zagrijavanje poremetilo polarni vrtlog, evo kakva nas zima čeka.

  • Vijesti

  • 03. Sep. 2024  

  • 0

Severe Weather Europe (SWE) objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu u kojoj se navodi kada možemo očekivati prve pahulje.

Prema predviđanjima, uvjeti La Niñe trajat će tokom jeseni i zime. Slabljenje La Niñe očekuje se početkom sljedeće godine, s pomakom u neutralnu fazu, navodi SWE, pojašnjavajući dalje utjecaj koji La Niña ima.

La Niña mijenja vrijeme na globalnoj razini, ali osim direktnog utjecaja na Sjevernu Ameriku, i određena mjesta u Europi imaju mnogo drugih faktora koji se moraju odigrati prije nego se proširi utjecaj La Niñe.

Kakva se zima očekuje u Europi?

Što se tiče Europe, pozivajući se na podatke sistema sezonskog predviđanja ECMWF-a, prosječna prognoza pokazuje ispodprosječnu količinu snijega. Međutim, zbog utjecaja lokalnog sistema niskog pritiska nad sjeverom, više snježnih oborina od normale predviđa se nad Skandinavijom.

Zagrijavanje poremetilo polarni vrtlog, evo kakva nas zima čeka.

Prognoza za novembar također pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega širom Europe. Određeni potencijal za više snježnih padavina vidi se iznad Alpa i sjevernog Balkana.

Prognoza snježnih padavina za decembar pokazuje manje snježnih oborina nego što je uobičajeno u većem dijelu kontinenta. Područje s više snježnih padavina je iznad Alpa i ponovno nad sjevernom Skandinavijom.

Prognoza za januar pokazuje smanjeni potencijal snježnih oborina u većem dijelu kontinenta. No, predviđa se da će više snježnih oborina stići do jugoistočnih dijelova, vjerovatno zbog anomalije visokog pritiska na sjeverozapadu, prenosi N1.

Slično pokazuje i drugi sistem za predviđanje

Kako pokazuju podaci sistema UKMO-a, gledajući sezonski prosjek za Europu, ponovo se očekuje malo snježnih oborina, a predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim sjevernim dijelovima.

Prognoza za novembar pokazuje ispodprosječan potencijal snijega u većem dijelu Europe. Opet se predviđa više snježnih oborina nad sjevernim krajevima, baš kao i u prognozi ECMWF-a.

Prognoza snježnih oborina u decembru ne pokazuje veće poboljšanje osim za uobičajene više nadmorske visine sjevernih dijelova i područje na južnim Alpama i iznad jugoistoka.

Veće promjene na kontinentu ne očekuju se ni u januaru. Kako prognoza pokazuje, potencijal snježnih oborina se povećava od sjeveroistoka, a ponegdje i iznad središnjih predjela.

Općenito, oba se modela slažu oko slabe snježne sezone nad Europom, osim za sjeverna područja i neke središnje dijelove oko Alpa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...