LIGA NACIJA JE VRLO VAŽNA ZA ZMAJEVE: FIFA donijela novu odluku vezanu za Svjetsko prvenstvo

U prvom šeširu biće osam četvrtfinalista Lige nacija i četiri najbolje preostale na FIFA rang listi. Da bi Zmajevi ušli u prvi šešir moraju biti drugi u grupi s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.

  • Sport

  • 04. Sep. 2024  

  • 0

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine za nekoliko dana igra mečeve A Lige nacija, a protivnici će biti Nizozemska i Mađarska.

Učinak u Ligi nacija bitniji je nego ranije, a sve zbog nove odluke koju je donijela krovna kuća svjetskog fudbala (FIFA).

Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine počinju u martu, a prvi šešir istih će se odrediti na osnovu rezultata u Ligi nacija.

Ono što se i ranije znalo da će Evropa davati 16 reprezentacija za Mundijal. To će biti pobjednici 12 grupa i četiri pobjednika baraža. Također se znalo da će se mjesta u baražu popunjavati po plasmanu u Ligi nacija. Ali ono što je novitet to je način na koji će se određivati šeširi.

U prvom šeširu biće osam četvrtfinalista Lige nacija i četiri najbolje preostale na FIFA rang listi. Da bi Zmajevi ušli u prvi šešir moraju biti drugi u grupi s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.

Ako to ne pođe za rukom, Bosna i Hercegovina neće moći u prvi ili drugi šešir, jer se nalazi na 36. mjestu FIFA liste.

Prva utakmica Lige nacija na rasporedu je 7. septembra u Eindhovenu, a druga u Budimpešti tri dana kasnije. Obje počinju od 20:45 sati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...