ŠEF CIA-e OBEĆAO: "Detaljniji prijedlog o prekidu vatre u Gazi stiže za nekoliko dana"

Rekao je da je 90% paragrafa dogovoreno, ali je zadnjih 10% uvijek bilo najteže za postići.

  • Svijet

  • 07. Sep. 2024  

  • 0

Šef Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns, koji je ujedno i glavni američki pregovarač za okončanje rata u Gazi i oslobađanje talaca koje drži palestinska grupa Hamas, rekao je da će detaljniji prijedlog za prekid vatre biti predočen u narednih nekoliko dana.

Nakon 11 mjeseci sukoba u Gazi, direktor CIA-e William Burns rekao je da radi veoma naporno na “tekstovima i kreativnim formulama” s posrednicima Katarom i Egiptom kako bi se osigurao prekid vatre, kroz prijedlog koji zadovoljava obje strane.

“Nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana ponuditi detaljniji prijedlog, a za poslije ćemo vidjeti šta i kako”, rekao je Burns, govoreći na događaju Financial Timesa u Londonu zajedno s Richardom Mooreom, šefom britanske strane špijunske agencije MI6.

Burns je dodao da je to pitanje političke volje i da se nada da su lideri s obje strane prepoznali kako je “konačno došlo vrijeme da se donesu neke teške odluke i teški kompromisi”.

Rekao je da je 90% paragrafa dogovoreno, ali je zadnjih 10% uvijek bilo najteže za postići.

“Nadam se da će prepoznati šta je ovdje u pitanju i biti spremni da krenu naprijed na toj osnovi”, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...