MINISTAR HRNJIĆ U VELIKOJ KLADUŠI: Posjetio poljoprivredne proizvođače, ta kapacitete Farme "Drag"

 Na farmi u mjestu Podzvizd trenutno ima 60 grla, a odnedavno je uveo i sistem krava-tele. 

  • Ekonomija

  • 09. Sep. 2024  

  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas poljoprivredne proizvođače na području Velike Kladuše koji se bave plasteničkom proizvodnjom i tovom junadi.   

Samir Šehić, stopostotni invalid iz velikokladuškog naselja Trnovi, bavi se plasteničkom proizvodnjom na više od 700m2 zatvorenog prostora. Pored toga Šehić sa suprugom i djecom obrađuje i 80 dunuma zemljišta.

Prema riječima Šehića, plasman proizvoda nastoji obezbijediti kroz distribuciju lokalnim prodavačima kao i direktnim isporukama kupcima na području Velike Kladuše.

- Svima nama Samir može biti primjer kako se odnositi prema životu i kako iskoristiti one resurse koji nam stoje na raspolaganju. Iako vezan za invalidska kolica, on se ne predaje već neumorno radi i proizvodi u sektoru poljoprivrede - kazao je ministar Hrnjić tokom posjete.

Šehić se zahvalio ministru Hrnjiću na upriličenoj posjeti te nagovijestio da će dodatno razmotriti postojeće modele novčanih podrški, posebno one koje se tiču proizvodnji, s ciljem ostvarivanja prava koja bi u značajnoj mjeri doprinijela poboljšanju poslovanja obrta kojeg posjeduje.

Ministar Hrnjić tokom boravka na području Velike Kladuše posjetio je i kapacitete Farme Draga, vlasnika Adisa Rizvića.

Rizvić je uspješan mladi poljoprivredni proizvođač koji se od 2005. godine bavi tovom junadi i jedan je od rijetkih proizvođača na području Velike Kladuše koji se bavi ovom vrstom proizvodnje. Na farmi u mjestu Podzvizd trenutno ima 60 grla, a odnedavno je uveo i sistem krava-tele. 

Mladi velikokladuški poljoprivrednik istakao je zadovoljstvo posjetom federalnog ministra Hrnjića kao i izdvajanjima novčanih sredstava u vidu novčanih podrški za poljoprivredne proizvođače. 

- Značajne napore uložili smo u kupovinu mehanizacije čime smo olakšali bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Dobivena sredstva od poticaja smo reinvestirali u proširenje farme, kupovinu novih grla i kupovinu mehanizacije - sa zadovoljstvom ističe Rizvić. 

Današnjim posjetama poljoprivrednim proizvođačima u Velikoj Kladuši prisustvovao je i Bešćo Alibegović, pomoćnik ministra za poljoprivrede i prehrambenu industriju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...