ANALITIČARI SLOŽNI NAKON STRAVIČNOG MASAKRA: "Netanyahu namjerno ubija civile jer mu ne prijete sankcije SAD-a"

Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative dr. Mustafa Barghouti ne očekuje drugačije ponašanje od američke administracije...

  • Svijet

  • 11. Sep. 2024  

  • 0

Dvojica analitičara su se složila oko toga da izraelski premijer namjerno ubija civile u Pojasu Gaze ne mareći za bilo kakvu međunarodnu osudu jer je svjestan da će mu Washington pružiti zaštitu i obezbijediti oružje bez obzira koje zločine počinio nad civilima u Pojasu Gaze.

U emisiji „Gaza… Šta slijedi?“ Benjamin Friedman, profesor međunarodne sigurnosti na Univerzitetu George Washington, priznao je da Izrael namjerno i nasumično gađa palestinske civile u Pojasu Gaze, a Washington to podržava iz političkih i izbornih razloga.

Komentirajući stravični masakr koji je izraelska vojska počinila u utorak ujutro u oblasti Mawasi u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, kada je ubijeno 40 i ranjeno 60 osoba, prema navodima Civilne odbrane u Gazi, Friedman je rekao da je Izrael spreman ubiti veliki broj palestinskih civila kako bi eliminirao nekoliko boraca otpora te da je američka administracija odlučila prihvatiti sve što Izrael radi budući da nije obustavila finansijsku pomoć i isporuke oružja. Potvrdio je da je Washington poslao i dodatna sredstva Tel Avivu za vođenje rata protiv Gaze.

Napomenuo je da Izrael ne mari za američke kritike, koje mu budu upućene s vremena na vrijeme, jer zna da će, ipak, dobiti bombe i oružje.

Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative dr. Mustafa Barghouti ne očekuje drugačije ponašanje od američke administracije jer je ona, kako kaže, upletena u genocid koji čini izraelska okupacija nad Palestincima.

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države od 7. oktobra obezbijedile Izraelu 50 hiljada tona oružja i eksploziva te vojnu opremu u vrijednosti 22,5 milijardi dolara. Pored toga obezbijedile su mu političku zaštitu u Vijeću sigurnosti UN-a te vrše pritisak na druge zemlje, uključujući Južnu Afriku, da povuku tužbu protiv Izraela, kao i na Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud da urade isto.

Američka dvoličnost

Barghouti potvrđuje da su Sjedinjene Američke Države umiješane u genocid, izgladnjivanje i etničko čišćenje Palestinaca jer je oko dva miliona Palestinaca deportovanih iz njihovih domova.

Barghouti nije iznenađen šutnjom Amerikanaca o masakru u Mawasiju u Khan Younisu jer „šute o ubijanju 150.000 Palestinaca, na desetke hiljada njih pod ruševinama, kao i ranjavanju njih 94.000, od kojih je četvrtina umrla zbog nedostatka zdravstvenih usluga, a šute i o više od 80.000 tona eksploziva koji je okupacija bacila na stanovnike Gaze“.

Budući da su Sjedinjene Američke Države pristrasne prema Izraelu i da zajedno s njim učestvuju u masakrima nad Palestincima, Barghouti kaže da one nisu posrednik i da to nikada nisu bile niti će biti. Predale su se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu te mu pomažu da nastavi svoj rat u Gazi.

Generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative kritizira stav koordinatora za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a Johna Kirbyja, koji je optužio Islamski pokret otpora (Hamas) da je glavna prepreka postizanju prekida vatre u Gazi.

On je istakao da sami izraelski pregovarači, porodice zarobljenika, pa čak i vojna struktura optužuju Netanyahua da je on taj koji ometa postizanje dogovora sa palestinskim otporom u Gazi, ali američka administracija optužuje Hamas, što potvrđuje američku dvoličnost.

Profesor međunarodne sigurnosti na Univerzitetu George Washington potvrđuje da Izraelska vlada ne želi dogovor, koji američka administracija želi, ali je ograničena političkim i izbornim kalkulacijama, zbog čega se suzdržava od pritiska na Netanyahua. Predviđa da bi situacija mogla biti gora ako republikanski kandidat Donald Trump ponovo dođe u Bijelu kuću te da bi dogovor mogao biti postignut ako Izrael dobije novu vladu, prenosi Al Jazeera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...