MARINIKA TEPIĆ, OTVORENO: "Nisu otišli u Ljuboviju i Mali Zvornik da mole Vučića u TV prijenosu da im ‘da’..."

Sindikati su ranije najavili da će 16. septembra organizovati štrajk i da tog dana neće biti nastave u školama u Srbiji.

  • Regija

  • 12. Sep. 2024  

  • 0

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ironično je izjavila da prosvjetni radnici nisu dobili željeno povećanje plaća, jer nisu otišli u Ljuboviju i Mali Zvornik da mole (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića u TV prijenosu.

„Eh, nisu i prosvetari otišli u Ljuboviju i Mali Zvornik da mole Vučića u TV prenosu da im ‘da’ veće plate. Od milijarde evra koju je tamo preko noći iznenada ‘našao’ u budžetu – za puteve do škola, ispalo nema obećanog samo za one koji u školama rade“, napisala je Tepić na društvenoj mreži X.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je, nakon sastanka sa prosvjetnim sindikatima, da će od 1. januara plaće nastavnog osoblja biti povećane 12 odsto, dok će plate nenastavnog osoblja biti veće za osam odsto.

Vučević je naveo da će početna plaća u prosveti iznosi 94 odsto prosječne zarade u Srbiji i dodao da će Vlada Srbije u budućem periodu težiti izjednačavanju njihove početne plaće sa prosječnom.

Reprezentativni sindikati prosvjetnih radnika Srbije saopštili su da nije postignut dogovor sa premijerom u vezi sa ispunjenjem obaveza o poboljšanju materijalog statusa obuhvaćenih potpisanim Protokolom.

„Navedena dinamika i iznosi povećanja ne prate potpisani Protokol. Sindikati se posebno protive podjeli zaposlenih u školama na nastavno i nenastavno osoblje. Svojim aktivnostima i učešćem u predstojećim akcijama doprinijet ćete unaprjeđenju daljih mogućih pregovora sa Vladom“, piše u saopštenju.

Sindikati su ranije najavili da će 16. septembra organizovati štrajk i da tog dana neće biti nastave u školama u Srbiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...