ZABORAVITE "BORISA", STIŽE GADNIJA NEMAN: "Ova ciklona će usisati nestabilni zrak"

Ciklona se polako premješta prema Crnom moru, pri čemu najviše utječe na vremenske prilike na istoku Balkanskog poluotoka

  • Vijesti

  • 15. Sep. 2024  

  • 0

Azorska i Sibirska anticiklona spojile su se nad centralnom i sjevernom Evropom, što je rezultiralo prekidom dotoka hladnog, nestabilnog zraka iz polarnih područja prema jugu. Ova kombinacija uzrokuje slabljenje ciklone nazvane "Boris" koja se trenutno nalazi nad Panonskom nizinom. Ciklona se polako premješta prema Crnom moru, pri čemu najviše utječe na vremenske prilike na istoku Balkanskog poluotoka, piše Dnevno.hr.

U međuvremenu, Sredozemno more bilježi neuobičajeno visoke temperature, koje su između 1,5 i 3°C više od prosjeka. Temperatura mora uz obalu sjevernog Jadrana je oko 21°C, dok se na srednjem i južnom dijelu kreće oko 24°C.

Ovi uslovi pogoduju stvaranju nove ciklone u Genovskom zaljevu, koja će se idućeg sedmice kretati prema jugu uz zapadnu obalu Apeninskog poluotoka. Očekuje se da će se ova Genovska ciklona produbiti i pojačati, usisavajući preostali nestabilni zrak iz ciklone “Boris”, koja trenutno zahvaća sjeverozapadne krajeve Hrvatske i sjeverni Jadran.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...