BIVŠI DIREKTOR FBI PRIZNAO: "Još nismo spremni da odgovorimo na rusko miješanje u izbore"

“Kao što smo detaljno naveli u našem izvještaju, dokazi su bili jasni da je ruska vlada učestvovala u višestrukim, sistematskim napadima osmišljenim da potkopaju našu demokratiju i daju prednost jednom kandidatu u odnosu na drugog”, naveo je Mueller.

  • Svijet

  • 18. Sep. 2024  

  • 0

Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu spremne za neizbježne ruske napade na izbore u zemlji, upozorio je bivši specijalni savjetnik Robert Mueller, koji je istraživao rusko miješanje u američke izbore 2016. i veze između Donalda Trumpa i Moskve, prenosi Guardian.

“Očigledno je da Amerikanci nisu naučili lekcije ruskog napada na našu demokratiju 2016. godine”, piše Mueller u predgovoru knjige “Interference: The Inside Story of Trump, Russia and the Mueller Investigation” autora Aarona Zebleya, Jamesa Quarlesa i Andrewa Goldsteina, tužioci koji su radili za Muellera od 2017. do 2019. godine.

“Kao što smo detaljno naveli u našem izvještaju, dokazi su bili jasni da je ruska vlada učestvovala u višestrukim, sistematskim napadima osmišljenim da potkopaju našu demokratiju i daju prednost jednom kandidatu u odnosu na drugog”, naveo je Mueller.

Taj kandidat je navodno bio Trump, koji je tada odnio pobijedio Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću.

“Tada nismo bili spremni, i uprkos mnogim naporima posvećenih ljudi širom vlade, nismo spremni ni sada. Ova prijetnja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca. Rusija nas je ranije napadala i to će učiniti ponovo”, piše Mueller.

Zebley, Quarles i Goldstein u knjizi iznose detalje o Muellerovoj istrazi, od njenih početaka u maju 2017. nakon što je Trump otpustio direktora FBI-a, Jamesa Comeya, do njenog završetka u martu 2019. uslijed poteza Williama Barra, drugog Trumpovog glavnog državnog tužioca, da potisne i odbaci rezultate Muellerove istrage.

Mueller nije utvrdio saradnju između Trumpa i Moskve, ali je pokrenuo krivični postupak protiv tri ruska subjekta i 34 osobe, među kojima je i menadžer Trumpove kampanje, Paul Manafort, koji je osuđen na zatvorsku kaznu.

Mueller je također iznio 10 primjera mogućeg ometanja sprovođenja pravde u vezi slučaja protiv Trumpa.

Trump je izbjegao kaznu koja je proistekla iz Muellerovog rada, ali je izgubio utrku za Bijelu kuću 2020. godine, kada ga je pobijedio Joe Biden.

Kako navodi Guardian, knjiga Zebleya, Quarlesa i Goldsteina dolazi uoči izbora u kojima je Trump u teškoj utrci s potpredsjednicom Kamalom Harris, a nedugo nakon što su američke vlasti iznijele saznanja kako je Rusija plaćala velike iznose influenserima koji podržavaju Trumpa. Jučer je također objavljen novi izvještaj Microsofta u kojem se navodi da Rusija ubrzava napore uticaja u SAD-u koji su usmjereni protiv Harris.

U knjizi se objašnjava kako je Muellerov tim došao do zaključka da je Rusija podržala Trumpa 2016. Oni također detaljno navode pokušaje intervjuisanja Trumpa koje su blokirali njegovi advokati, među njima i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Više od šest godina kasnije, Giuliani se suočava s krivičnim prijavama koje proizilaze iz njegovog rada na poništavanju Trumpovog poraza 2020.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...