U NJEMU VIDE HITLERA, A OSVAJA VLAST: Evo ko će vjerovatno voditi Austriju

Zbog rastućeg vala migrantskog nasilja širom Evrope, kao i rastuće inflacije, slabog ekonomskom rasta i teškog oporavka od pandemije, Slobodarska stranka nudi ljudima oni što žele čuti – tvrde stavove prema imigraciji i sigurnosti, kao i anti-establišmentskoj politici,

  • Evropa

  • 29. Sep. 2024  

  • 0

Austrijanci su u nedjelju izašli na izbore, a sudeći po anketama na vlast bi mogao doći Herbert Kickl, lider prokremaljske i antiimigrantske Slobodarske stranke (FPÖ).

Zbog rastućeg vala migrantskog nasilja širom Evrope, kao i rastuće inflacije, slabog ekonomskom rasta i teškog oporavka od pandemije, Slobodarska stranka nudi ljudima oni što žele čuti – tvrde stavove prema imigraciji i sigurnosti, kao i anti-establišmentskoj politici, piše Dnevno.hr.

Čak i ako ne pobjedi, Kickl bi mogao osvojiti velik postotak glasova, a biračima je na predizbornom skupu obećao “pet dobrih godina”. Inače, riječ je o čovjeku koji je prigrlio nadimak “Volkskanzler” ili “narodni kancelar”, a mnogi u njemu vide lik Adolfa Hitlera.

Protiv snobova i transvestita u školama

A ko je on? Kickl se pridružio FPÖ-u još 1995. godine, a 2005. je postao glavni sekretar stranke pod vodstvom Jörga Haidera, harizmatičnog bivšeg šefa stranke. Kickl je tada bio zadužen za političku strategiju stranke, uključujući populističke kampanje koje su poticale na strah od imigranata i jačanje nacionalnog identiteta.

Godine 2017. postao je ministar unutrašnjih poslova u austrijskoj vladi nakon koalicijskog sporazuma između FPÖ-a i konzervativne Narodne stranke Austrije (ÖVP) pod Sebastianom Kurzom. Tokom svog mandata, implementirao je stroge mjere prema imigrantima, uključujući povećanje deportacija i oštrije kontrole na granicama.

Međutim, njegova karijera nije prošla bez kontroverzi, a 2019. je smijenjen s ministarske pozicije zbog tzv. “Ibiza skandala”, kada je tadašnji lider stranke i zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache snimljen kako u luksuznom resortu na španjolskom otoku razgovara o potencijalnome mitu sa ženom koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha. Strache i parlamentarni lider stranke Johann Gudenus, koji je zakazao taj sastanak, bili su prisiljeni na ostavku, što je dovelo do prijevremenih izbora u kojima je pobijedio kancelar Sebastian Kurz, koji je također nakon dvije godine smijenjen zbog istrage o korupciji.

Nakon skandala i pada vlade, Kickl postaje lider FPÖ-a 2021. godine, a pod njegovim je vodstvom stranka nastavila promovirati antimigracijsku retoriku, protivljenje COVID-19 mjerama i jačanje suvereniteta Austrije u odnosu na Evropsku uniju.

Na svom posljednjem izbornom skupu Kickl je protestvovao protiv sankcija Rusiji, protiv “snobova i sveznalica”, klimatskih aktivista te “transvestita u školama i seksualizacije djece”. Pozdravio je predloženi amandman kojim bi se u Ustav unijelo da postoje samo dva spola. No, najveći aplauz je ipak dobio kada je ponovio svoj moto o “remigraciji”, kako naziva prisilne deportacije ljudi koji “misle da ne moraju igrati po pravilima austrijskog društva”.

Ko će pobijediti doznat ćemo uskoro, a nakon prvih izlaznih anketa koje su objavljene u 17 sati stanje je ovakvo. Kicklova stranka osvaja 29,1% glasova, vladajući ÖVP zaustavio se na 26,2%, dok su treći bili Socijaldemokrati sa 20,4. Izbori koji mnogi u toj zemlji nazivaju “trenutkom istine” nikad nisu bili napetiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...