NEZAPAMĆENI NAPADI: Izraelski tenkovi probili vrata UN-ovih mirovnih snaga na jugu Libana

Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je posljednjih dana u nizu napada, čiji su cilj bili položaji i osoblje mirovnih snaga, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske vojne snage.

  • Svijet

  • 13. Okt. 2024  13. Okt. 2024

  • 0

Ujedinjeni narodi u nedjelju su objavili da su izraelski tenkovi probili vrata baze u južnome Libanu u kojoj se nalaze mirovne snage.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je pozvao UN da evakuira pripadnike mirovnih snaga (UNIFIL) iz područja u Libanu u kojima traju sukobi.

Nekoliko sati kasnije snage su izvijestile o daljnjem izraelskom kršenju dogovora, a to se odnosi na nasilan proboj i ulazak tenkova kroz vrata vojne baze.

“Došlo je vrijeme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbollaha i iz zona sukoba”, poručio je Netanyahu generalnom UN-a Antoniju Guterresu.

Rekao je da su vojnici UNIFIL-a postali Hezbollahov živi štit.

Hezbollah koju podupire Iran negira izraelske optužbe po kojima koristi blizinu mirovnih snaga za vlastitu zaštitu.

Ranjeno pet pripadnika UNIFIL-a

Pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je posljednjih dana u nizu napada, čiji su cilj bili položaji i osoblje mirovnih snaga, a za većinu napada UNIFIL okrivljuje izraelske vojne snage, navode agencije.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni, jedna od najglasnijih pristaša Izraela među zapadnoevropskim čelnicima u nedjelju je telefonom razgovarala s izraelskim premijerom Netanyahuom te je osudila izraelske napade.

U snagama UNIFIL-a, koje čini 10.000 vojnika, Italija sudjeluje s više od hiljadu.

Uz Italiju gotovo po 700 vojnika u UNIFIL-u imaju Francuska i Španija, članice EU-a koje su također osudile izraelske napade.

Izraelski zvaničnici kažu da UNIFIL nije ispoštovao rezoluciju UN-a 1701 donesenu nakon rata 2006. godine, kojom se poziva da pogranično područje južnog Libana bude slobodno od oružja i vojnih snaga, osim vojnika libanske države.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...