STIŽU LI OLUJNI OBLACI ZA NETANYAHUA: Napadi na Liban daju drugi dah premijeru Izraela

Dok Netanyahu možda uživa u ponovnom oživljavanju popularnosti i izostanku reakcije ušutkanih političkih kritičara, posmatrači su ukazali na olujne oblake koji se, čini se, vraćaju na njegov horizont.

  • Svijet

  • 13. Okt. 2024  

  • 0

Nakon gotovo godinu dana političkih podjela, demonstracija i međunarodne izolacije, čini se da su izraelski napadi na Liban dali svojevrsni drugi dah vladavini premijera Benjamina Netanyahua.

U izraelskim napadima na Liban poginulo je više od 2.000 ljudi, a oko milion je raseljeno, nakon detonacije hiljada mina-zamki komunikacijskih uređaja koji pripadaju libanskoj grupi Hezbollah

Detonacije krajem septembra raspirile su veliku podršku unutar Izraela za ratnog premijera i njegovu desničarsku stranku Likud koja je samo porasla kada je otvorena druga fronta u Libanu a vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah ubijen nekoliko dana kasnije.

Međutim, dok Netanyahu možda uživa u suncu svog ponovnog oživljavanja popularnosti, ušutkanih političkih kritičara i ulaska bivšeg političkog protivnika Gideona Saara u njegov kabinet, posmatrači su ukazali na olujne oblake koji se, čini se, vraćaju na premijerov horizont.

Koliko je izraelska politika bila podijeljena?

Mnogo.

Od formiranja svoje hitne ratne koalicijske vlade nakon napada predvođenog Hamasom 7. oktobra 2023, Netanyahu se našao u beskrajnoj igri vaganja koliko mjesta u Knessetu imaju njegove pristalice protiv potencijalnih drugačijih političkih odluka.

Jedan od ozbiljnijih preokreta s kojima se Netanyahu suočio bila je ostavka njegovog najznačajnijeg političkog suparnika Bennyja Gantza iz izraelskog ratnog kabineta. Potonji je dao ostavku u junu, povukavši sa sobom osam mjesta u Knessetu, dovoljno da ugrozi, ali ne i uništi premijerovu većinu.

Gantzovi razlozi za ostavku bili su dobro poznati i usredotočeni na Netanyahuovo odbijanje planiranja za “dan poslije” sukoba u Gazi – tačka koja ostaje neriješena – ili da osigura dogovor koji bi doveo zarobljenike koje su palestinski borci odveli tokom 7. oktobra napad.

Međutim, uprkos svom prethodnom protivljenju, na vijest o Nasrallahovom ubistvu, Gantz je na Twitteru proslavio ono što je nazvao “prelomnim trenutkom” i “pitanjem pravde”.

Što je još dramatičnije, jedan od Netanyahuovih najžešćih kritičara, oštroumni opozicionar Gideon Saar, vratio se u koalicijsku vladu, donoseći sa sobom četiri mjesta potrebna za jačanje vladinog utjecaja na parlament i pružanje protuteže učinkovitom vetu koji uživaju krajnje desničarski ministri, Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich.

Koliko je Netanyahu bio popularan?

Ne baš puno.

U oktobru 2023, nedugo nakon iznenađujućeg napada Hamasa na Izrael za koji su mnogi smatrali Netanyahua barem djelomično odgovornim, anketa koju su provele novine Maariv na hebrejskom jeziku pokazala je da premijera podržava samo 29 posto, a 48 posto ispitanika dalo je prednost najvećem protivniku – Gantzu.

Anketa koju su novine provele otprilike u isto vrijeme pokazala je da 80 posto Izraelaca želi da Netanyahu preuzme javnu odgovornost za svoje propuste 7. oktobra.

Netanyahuovo kasnije upravljanje ratom pokazalo se ništa manje popularnim.

U aprilu su višemjesečni prosvjedi kulminirali sa desecima hiljada demonstranta koji su okupirali ulice Jerusalema, pozivajući na Netanyahuovu smjenu i dogovor o oslobađanju zarobljenika.

Nasuprot tome, anketa izraelskog kanala 12 News nakon Nasrallahovog ubistva pokazala je da 38 posto ispitanika podržava premijera, ispred opozicionog čelnika Lapida sa 27 posto.

Dakle, Netanyahu je sada nezaustavljiv?

Ne baš.

“Ljudi, od kojih mnogi rade za zapadne novine, kažu da ove ankete znače da je Netanyahu na vrhuncu vala. Ali nije”, rekao je za Al Jazeeru bivši izraelski ambasador i dugogodišnji Netanyahuov kritičar Alon Pinkas.

“Popularnost mu je porasla nakon pejdžer napada i Nasralahova ubistva, ali to je bilo kratko. Stvari se sada vraćaju u normalu”, rekao je, ukazujući na ono što je opisao kao Netanyahuovo sve više “mesijansko” ponašanje u razdoblju od tada.

“Mislim, nedavno je objavio video u kojem poziva libanski narod da se digne, bori protiv Hezbollaha i provede promjenu režima. To je čudno”, rekao je.

Isto tako, čini se da val popularnosti tokom početnih faza ushićenja nakon napada na jednog od dugoročnih neprijatelja zemlje, Hezbollah, također posustaje.

Međutim, domaći problemi i sudbina preostalih izraelskih zarobljenika u Gazi prigušuju premijerov novi sjaj.

Prije nekoliko dana, 130 izraelskih rezervista i vojnih obveznika odbilo je služiti ako Netanyahu ne postigne dogovor o vraćanju zarobljenika.

Demonstracije protiv Netanyahua također su se vratile nakon Nasrallahova ubistva, a ljudi su u subotu izašli na ulice Tel Aviva kako bi još jednom pozvali premijera da poduzme mjere koje bi mogle dovesti do oslobađanja procijenjenih 101 zarobljenika koji se još drže u Gazi.

Kritično, bez javnog plana i rata na dva fronta, Netanyahuu će trebati sva javna podrška koju može prikupiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...