KIM NAREDIO VOJSCI DA BUDE SPREMNA DA OTVORI VATRU: Napetosti na Korejskom poluotoku dostižu vrhunac (VIDEO)

Akcija dolazi nakon što je Sjeverna Koreja optužila svog južnog susjeda da je lansirao bespilotne letjelice iznad njenog glavnog grada tri puta ovog mjeseca kako bi bacio propagandne letke.

  • Svijet

  • 14. Okt. 2024  14. Okt. 2024

  • 0

Južna Koreja je upozorila da će kazniti Sjevernu Koreju, ako bezbjednost njenih građana bude ugrožena.

Sjeverna Koreja se sprema da digne u zrak puteve koji prelaze preko militarizovane granice sa Južnom Korejom, saopćio je Seul.

Vojnici iz Sjeverne Koreje primjećeni su kako rade na putevima, rekao je vojni portparol Južne Koreje, sa pripremama za detonaciju već u ponedjeljak.

"Postavili su paravane na putevima i rade iza tih paravana, pripremajući se da dignu puteve u zrak", rekao je Li Sung Đun, portparol Združenog generalštaba Južne Koreje.

Uništavanje puteva bilo bi u skladu sa nastojanjem Kim Jong Una da prekine veze sa Južnom Korejom i formalno je učvrsti kao glavnog neprijatelja Pyongyanga.

Akcija dolazi nakon što je Sjeverna Koreja optužila svog južnog susjeda da je lansirao bespilotne letjelice iznad njenog glavnog grada tri puta ovog mjeseca kako bi bacio propagandne letke.

Sjeverna Koreja naredila je svojim trupama duž južnokorejske granice da budu spremne za vatru nakon što je optužila Seul da šalje dronove u svoj glavni grad Pyongyang.

Vojska ove zemlje upozorila je na "užasnu katastrofu", ako se bespilotne letjelice ponovo lociraju i rekla da je stavila osmokrake artiljerijske jedinice na granici "u pripravnost da otvore vatru".

Prema ekspertima, malo je vjerovatno da će Sjever pokrenuti sveobuhvatne preventivne napade, pošto je njegova vojska nadmašena kombinovanim američkim i južnokorejskim snagama.

Južna Koreja je odbila da potvrdi da li je poslala dronove, ali je upozorila da će kazniti Sjevernu Koreju, ako bezbjednost njenih građana bude ugrožena.

Zvaničnici na jugu tvrde da je Sjever od početka ove godine dodavao protivtenkovske barijere, postavljao mine i ojačavao puteve na svojoj strani granice, u vjerovatnom pokušaju da pojača bezbjednost na frontu i spriječi vojnike i građane da prebjegnu.

Podsjetimo, nakon optužbi da je Južna Koreja uputila bespilotne letjelice ka Pyongyangu, Sjeverna Koreja je ponovo poslala više balona sa smećem prema Južnoj Koreji, saopćila je prije dva dana južnokorejska vojska, prenosi Tanjug.

Združeni generalštab južnokorejske vojske (JCS) je saopćio da je Sjeverna Koreja poslala oko 20 balona, pri čemu je desetak balona palo u pogranični okrug Červon u provinciji Gangvon, prenosi agencija Jonhap.

U saopćenju JCS se navodi da su baloni sadržali kućni otpad, poput starog papira i plastike, i da nisu otkrivene opasne supstance, kao i da je od maja ove godine ovo bio 28. put da Sjeverna Koreja šalje balone sa smećem prema Južnoj Koreji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...