ERDOGAN PITA: "Kako UN može braniti prava drugih kada ne može zaštititi svoje osoblje"



Erdogan je također rekao da Palestinci trpe ovu represiju decenijama, dok Izrael već 76 godina bez prekida nastavlja svoju politiku okupacije, razaranja i pogubljenja.

  • Svijet

  • 15. Okt. 2024  

  • 0

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan upitao je u utorak kako Ujedinjene nacije (UN) mogu braniti prava drugih, kada nisu u stanju zaštititi prava svog osoblja u jeku izraelskih napada na mirovnjake u Libanu.

"Svi smo sa stidom gledali koliko su Vijeće sigurnosti UN-a i međunarodne organizacije bespomoćne pred izraelskom arogancijom", rekao je Erdogan na konferenciji o globalnoj diplomatiji i budućnosti Palestine u Ankari.

Erdogan je upitao koliko će još Vijeće sigurnosti UN-a stajati po strani i "gledati kako se naša regija pretvara u more krvi, dok se civili u Gazi spaljuju živi".

"Svjedoci smo kako organizacije za ljudska prava i globalne medijske organizacije glume tri majmuna kada su u pitanju prava nevine djece ubijene u Gazi", rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da Palestinci trpe ovu represiju decenijama, dok Izrael već 76 godina bez prekida nastavlja svoju politiku okupacije, razaranja i pogubljenja.

"Možemo pretpostaviti kuda će se proširiti taj ekspanzionizam ako se Izrael, koji postaje sve razmaženiji i uporniji, ne zaustavi", dodao je.

Turski predsjednik Erdogan je rekao da je neophodno više napora islamskog svijeta i međunarodne zajednice za dopremanje više humanitarne pomoći u Gazu prije zime.

Istakao je da u Gazi i Libanu ne umiru samo djeca, žene, starci, civili, nego i savjest čovječanstva, hiljadugodišnja svjetska baština, prenosi Anadolija.

Dodao je da je njegova zemlja uputila najviše pomoći u Gazu.

"Pomoć koju smo poslali našoj braći u Gazi premašila je 84 tone", rekao je Erdogan.

Naglasio je da će nastaviti borbu sve do uspostave nezavisne i suverene države Palestine s granicama iz 1967. i Istočnim Qudsom kao glavnim gradom

"Iako je posrijedi velika bol, cijeli proces će se, s Božijom pomoći, okončati uspostavom slobodne palestinske države s granicama iz 1967.", poručio je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...