MIRO LAZOVIĆ ZA "SB": "Schmidt je bacio mrlju na ratno Predsjedništvo i Skupštinu RBiH, na sceni revizionistički pokušaj?"

Lazović je ranije za medije govorio kako je sa Izetbegovićem imao prisne odnose, kako je na početku vjerovao Franji Tuđmanu i Slobodanu Miloševiću, ali kako je vremenom državnički sazrio i samo želio sačuvati BiH.

  • Vijesti

  • 16. Okt. 2024  16. Okt. 2024

  • 1

Ne stišavaju se reakcije nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u gostovanju na televiziji Face u isti kontekst stavio prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića i presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Za vrijeme agresije na BiH, Izetbegovićev blizak saradnik bio je Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike BiH, član ratnog Predsjedništva BiH i član DF-a.

Lazović je ranije za medije govorio kako je sa Izetbegovićem imao prisne odnose, kako je na početku vjerovao Franji Tuđmanu i Slobodanu Miloševiću, ali kako je vremenom državnički sazrio i samo želio sačuvati BiH.

"Bez obzira šta je mislio, visoki predstavnik je napravio veliku grešku kada je u istoj rečenici pomenuo Ratka Mladića i Aliju Izetbegovića. Stavljajući u isti kontekst agresora i osuđenog ratnog zločinca Izetbegovićem koji je predsjedavao multietničkim sastavom Predsjedništva RBIH Schmidt je, ne samo optužio Aliju Izetbegovića, već je istovremeno bacio mrlju na tadašnje republičke državne institucije Predsjedništvo i Skupštinu RBiH. Ujedno je i kompromitirao svoju poziciju visokog predstavnika u BiH", rekao je Lazović za "Slobodnu Bosnu" navodeći kako je ovim postupkom Schmidt omalovažio otpor i časnu borbu Republike BiH protiv agresora.

"Zašto je to uradio morao bi objasniti bh. javnosti. Ako je napravio previd onda bi trebalo uslijediti izvinjenje, a ako je to uradio tendeciozno onda je na sceni revizionistički pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve kao i namjera zadržavanja etničkih politika i podjela koje te politike sa sa sobom nose", poručio je Lazović.

Lazović je i ranije za naš portal prokomentirao odluku Christiana Schmidta da se umiješa u presudu Kovačević navodeći i tada da je pozicija visokog predstavnika tim činom bila na udaru.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...