ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ ZA „SB“: Iako ministar sigurnosti BiH negira takve navode, očigledna je njegova namjera…

Kada dobijemo zvaničnu informaciju kao komisija, zauzet ćemo jasan stav prema tim aktivnostima, kazao je Šemsudin Mehmedović za „Slobodnu Bosnu“.

  • Politika

  • Prije 2h  

  • 1

U videu koji prikazuje scene iz kampa za obuku na Balkanu, prikazani su mladići kako uče izrađivati eksploziv i koristiti dronove.

Prema podacima policije, mladići su 20-godišnjaci, a u Rusiju na obuke su putovali od juna do oktobra. Neki od njih dodatno su obučavani u kampovima u Srbiji i BiH ruskih privatnih vojnih skupina Ferma i Wagner, saopćile su vlasti Moldavije.

Policija je objavila snimke skrivenih kamera navodnih treninga u Rusiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojima se vide mladi ljudi u učionici dok “treniraju demonstracije” i uzvikuju slogane poput “naš jezik je ruski”, “bez dvostrukog državljanstva”, “mi ne želimo u Europu”.

Moldavska policija je 17. oktobra navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Navodi se da se sumnjiče da su planirali “destabilizacije” Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra. Referendum o integraciji Moldavije u Europsku uniju (EU) prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je identificirati 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopćenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Šef moldavske policije je rekao da je mrežu financirao Rusiji prijateljski nastrojeni odbjegli oligarh Ilan Shor, koji se traži u Moldaviji zbog umiješanosti u krađu oko milijardu dolara iz bankarskog sustava bivše sovjetske republike prije desetak godina.

Podsjetimo, ranije je Ministarstvo sigurnosti BiH odbacilo navode Moldavije kao netačne.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH i član Povjerenstva za nadzor rada OSA-e, potvrdio je za „Slobdnu Bosnu“ da su dobili osnovnu informaciju.

-Iako nismo formalno održali sjednicu ZK za nadzor OSA-e, tražili smo informaciju više o špekulacijama da se u BiH nalaze kojekakvi kampovi za obuku stranih vojnika ili obavještajaca, što je velika opasnost po sigurnost građana BiH, i njenu političku stabilnost.

Očigledno je da to nisu bile samo špekulacije, te da se potvrđuje i ranija informacija da vojnici nekih zemalja patroliraju-izviđaju u nekim dijelovima BiH.

Stoga su prisutni članovi komisije tražili zvaničnu informaciju o tim i sličnim događajima, da bi preduprijedili nemile događaje.

Iako ministar sigurnosti BiH negira takve navode, očigledna je njegova namjera prikrivanja ili minimiziranja takvih aktivnosti, što ga postavlja u kontekst toga projekta.

Kada dobijemo zvaničnu informaciju kao komisija, zauzet ćemo jasan stav prema tim aktivnostima, kazao je Šemsudin Mehmedović za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...