HRABROST ILI LUDOST: Sarajlija kažnjen jer je hodao sa zmijom oko vrata po centru Zagreba

U presudi se napominje da okrivljeni nije imao dokaz o zakonitom porijeklu zmije, koja je zaštićena uredbom EU o zaštiti vrsta divlje faune i flore i trgovini ovim vrstama

  • Šareni svijet

  • Prije 3h  Prije 3h

  • 0

Općinski sud u Zagrebu proglasio je krivim muškarca iz Sarajeva (33) koji je po centru Zagreba hodao s ogromnom zmijom oko vrata, za koju nije imao dokumente. 

Kako se navodi u presudi, on je krajem oktobra 2022. godine zatečen na terasi kafića u Tomićevoj ulici u Zagrebu kako stoji sa zmijom "Boa constrictor" oko vrata, prenosi portal 24sata.hr.

Potom je krajem januara 2023. godine držao zmiju u naručju u ugostiteljskom objektu "Johann Franck" na Trgu bana Josipa Jelačića.

U presudi se napominje da okrivljeni nije imao dokaz o zakonitom porijeklu zmije, koja je zaštićena uredbom EU o zaštiti vrsta divlje faune i flore i trgovini ovim vrstama.

Time je, kako se navodi, počinio prekršaj i izrečena mu je novčana kazna od 920 eura. Postupak je proveden bez prisustva i prethodnog ispitivanja optuženog, a on se nije odazivao na pozive, prenosi Tanjug.

"Nedolazak nije opravdao, a odbranu nije iznio ni pisanim putem iako je s tom mogućnosti upoznat u pozivu", napominju iz suda.

Boa constrictor je velika neotrovna vrsta zmije iz porodice Boida. Živi po Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, kao i po nekim karipskim ostrvima, a može narasti do šest metara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...