VOJNI ANALITIČAR ĐURO KOZAR: "Apsurdno je da jedan entitet dijeli politiku druge države; NATO ima alternativu kako da trupe ostanu u BiH" (VIDEO)

"Teško je reći šta Dodik misli i radi. Vjerovatno smatra da je misija Althea potrebna BiH. Ne znam kako razmišljaju u Moskvi", kaže Kozar.

  • Mini market

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 0

Sa samita NATO u Madridu dolazi vijest da je BiH u statusu strateški važne zemlje za Savez, te da može očekivati pojačan angažman NATO-a u borbi protiv ruskog uticaja.

Na pitanje koliko ovo znači za našu zemlju, vojni analitičar Đuro Kozar kaže da je to prevažno za BiH.

"To je prevažno za BiH. NATO nas tretira kao da smo već članica. To će sigurno znatno utjecati na povjerenje i sigurnost ljudi. NATO je spreman da pruži otpor svemu i da BiH pripremi tako da se može oduprijeti bilo kakvoj vrsti napada. NATO smatra da treba osnažiti one snage u BiH, prije svega u FBiH, da i dalje idu ka NATO-u", kaže Kozar.

Koliko je realno očekivati i ubrzanje puta ka NATO-u, posebno ako se nastave globalni izazovi kao što je ukrajinski?

"Ipak nećemo biti preko reda primljeni jer jedan dio BiH se tome striktno protivi. Apsurdno je da jedan entitet dijeli politiku druge države. EUFOR nastavlja svoj mandat, a uključuju se snage i iz Velike Britanije i Njemačke", kaže Kozar.

Milorad Dodik je nedavno podržao nastavak rada misije Althea u BiH. Radi li se o njegovoj procjeni da je bolje da ostane Althea nego da dođu značajnije NATO trupe u BiH?

"Teško je reći šta Dodik misli i radi. Vjerovatno smatra da je misija Althea potrebna BiH. Ne znam kako razmišljaju u Moskvi. Ostaje činjenica da EUFOR-u ističe mandat i NATO ima alternativu kako da trupe ostanu u BiH. NATO ima pravo i osnove da ostane u BiH neovisno o odluci Vijeća sigurnosti hoće li se produžiti mandat", odgovorio je  Đuro Kozar za O kanal.

Bojite li se da bi BiH mogla trpjeti posljedice odnosa velikih sila. Izreka kaže da kada slonovi trče, mravi stradaju.

"Ruski uticaj će se ovdje nastaviti i nije prekidan. Tog uticaja je bilo i prije invazije na Ukrajinu i to će se nastaviti. Sa druge strane SAD u BiH vide svog saveznika i geostrateški prostor da se NATO pojavi neko ko će potpuno spriječiti uticaj iz Rusije", odgovara Kozar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...