DOK BJESNI KRVAVI RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izrael tvrdi da Hamas bježi iz Gaze, dramatično u bolnici, oglasio se Biden…

Američki predsjednik je dodao da se uz posredovanje Katara još pregovara o "oslobađanju zarobljenika".

  • Evropa

  • 14. Nov. 2023  

  • 0

Izrael nastavlja sa zračnom i kopnenom ofenzivom u Pojasu Gaze. Zapadni mediji javljaju da se ranjeni civili nemaju gdje liječiti jer više od pola medicinskih ustanova ne radi, a najveće su bolnice u okruženju izraelske vojske. Izrael sve opovrgava te okrivljuje Hamas da ne dopušta najvećoj bolnici Al-Shifi da preuzme gorivo koje joj je vojska dopremila.

Biden traži od Izraela da zaštiti bolnicu u Gazi

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Izraela da zaštiti glavnu bolnicu u Gazi, u čijoj se blizini vode borbe izraelske vojske i Hamasovih boraca.

- Nadam se i očekujem da djelovanje u bolnici al-Shifi bude manje invazivno, rekao je američki predsjednik u Bijeloj kući, odgovarajući na novinarsko pitanje je li o tome razgovarao s izraelskim čelnicima.

- Bolnica se mora zaštititi, dodao je.

Joe Biden koji kaže da je "u kontaktu s Izraelcima" o tom pitanju, izjavu je dao u Ovalnom uredu, gdje je potpisao inicijativu za istraživanje o zdravlju žena, u društvu s prvom damom Jill Biden.

Američki predsjednik je dodao da se uz posredovanje Katara još pregovara o "oslobađanju zarobljenika".

Po riječima kirurga, člana Ljekara bez granica (MSF), stotine ljudi su blokirane u bolnici al-Shifi u "neljudskim" uvjetima.

Izrael tvrdi da je Hamas postavio svoju infrastrukturu u mreži podzemnih tunela ispod bolnice al-Shife, što Hamas negira.

Zgrada bolnice je pretvorena u ratnu zonu dok su liječnici i humanitarne organizacije zabrinuti za sudbinu hiljada civila i bolesnika.

Zamjenik ministra zdravstva u Hamasovoj vladi, Youssef Abou Rich, rekao je za AFP da je od subote umrlo "sedmero nedonoščadi" i "27 pacijenata na intenzivnoj njezi" zbog prekida opskrbe strujom u bolnici.

Izrael koji je stanovništvu naredio da napusti ratnu zonu, objavio je da će i u ponedjeljak biti otvoren "koridor" za evakuaciju civila iz bolnice al-Shife, priznajući da je taj sektor poprište "intenzivnih borba".

Izrael tvrdi: Hamas bježi iz Gaze gdje je izgubio kontrolu

Izrael je u ponedjeljak rekao da je Hamas "izgubio kontrolu u Gazi", 38. dana rata s islamističkim pokretom, u sukobu koji hiljade raseljenika drži u okruženju u "neljudskim" uvjetima u bolnicama na malenom palestinskom teritoriju.

Hamas je "izgubio kontrolu u Gazi" i njegovi borci "bježe na jug" tog teritorija, gdje je na vlasti bio od 2007., rekao je u ponedjeljak izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, u video poruci objavljenoj na nekoliko televizijskih kanala.

Palestinski pokret koji su Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom, zasad nije reagirao na te izjave.

Izrael neprekidno bombardira pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra na njegovo tlo i od 27. oktobra vodi kopnenu operaciju kako bi "uništio" islamistički pokret.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...