DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Izraelski ministar odbrane otkrio planove -"Počela je sljedeća faza..."

Izraelska vojska objavila je da je u blizini bolnice Al-Shifa u Gazi pronašla tijelo jedne taokinje koju je 7. oktobra oteo Hamas.

  • Evropa

  • 17. Nov. 2023  

  • 0

Stanovnici južne Gaze kažu da su izraelske snage bacale letke u određenim područjima, upozoravajući ih da odu.

Leci su došli nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao da će kopnena operacija na kraju "uključiti i sjever i jug".

Kao daljnja indikacija da bi Izrael mogao početi koncentrirati napade u južnim dijelovima teritorija – gdje je stanovnicima Gaze rečeno da pobjegnu posljednjih sedmica – Gallant je rekao da je "počela sljedeća faza".

On tvrdi da su izraelske snage očistile cijeli zapadni dio grada Gaze – koji se smatra Hamasovim uporištem – dok načelnik stožera vojske kaže da su blizu uništenja Hamasovog vojnog sistema na sjeveru.

"Dovršit ćemo to", rekao je general-pukovnik Herzi Halevi.

 

Izraelska vojska kod bolnice Al-Shifa pronašla tijelo taokinje

Izraelska vojska u četvrtak je objavila da je u blizini bolnice Al-Shifa u Gazi pronašla tijelo jedne taokinje koju je 7. oktobra oteo Hamas.

Tijelo taokinje, otete iz kibuca Be'eri, „izvučeno je iz građevine u blizini bolnice al-Šifa u Pojasu Gaze“ te je prebačeno na izraelski teritorij, stoji u saopćenju vojske.

Militantni palestinski pokret Hamas tokom svog napada na pogranična područja s Izraelom oteo je više od 240 ljudi, a ubio ih više od 1.200.

To je prvi put otkad je Izrael pokrenuo svoju ofenzivu protiv Hamasa da je pronađen neko od otetih taoca u Pojasa Gaze.

 

Sve veći strah za pacijente u Al Shifi, odsječenoj nakon upada izraelske vojske

Palestinski ljekari rekli su u četvrtak da se sve više boje za živote stotina pacijenata i medicinskog osoblja u Al Shifi, najvećoj bolnici u Gazi, odsječenoj od svih veza s vanjskim svijetom više od jednog dana nakon upada izraelskih snaga u bolnicu.

Izrael je rekao da njegovi komandosi još uvijek pretražuju bolnicu Al Shifu u četvrtak, više od jednog dana nakon što su upali u nju u sklopu ofanzive za istrebljenje militanata Hamasa u palestinskoj enklavi.

Do sada su objavili fotografije za koje kaže da su puške i pancirni prsluci pronađeni u bolnici, ali nema dokaza o ogromnom podzemnom zapovjednom stožeru Hamasa koji je, kako kažu, djelovao u tunelima ispod bolnice.

Human Rights Watch upozorio je da bolnice imaju posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Izraelske snage dovele su ekipu BBC-ja u bolnicu preko noći i pokazale joj neke puške za koje su rekli da su ondje pronađene, ali britanska televizijska kuća je rekla da su izraelski pratitelji zabranili njihovom timu razgovor s pacijentima ili osobljem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...