POČELO PRIMIRJE NA BLISKOM ISTOKU: IDF bacao letke iznad Gaze na kojima piše -"Ne vraćajte se..."

Palestinski dužnosnici pozivaju raseljene stanovnike Gaze da se vrate svojim domovima nakon što započne primirje.

  • Evropa

  • 24. Nov. 2023  24. Nov. 2023

  • 1

Palestinski dužnosnik je ustvrdio da će Izrael danas osloboditi 39 zatvorenika u sklopu sporazuma o prekidu vatre dogovorenog s Hamasom. Grupu će činiti 24 žene i 15 tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su novinskoj agenciji Reuters.

Kasnije danas, očekuje se da će Hamas osloboditi 13 talaca prema sporazumu. Kao dio dogovora, Izrael bi trebao osloboditi ukupno 150 zatvorenika tokom četverodnevnog primirja u zamjenu za 50 talaca koji se drže u Gazi.

Cisterne s gorivom i plinom stigle u južnu Gazu, tvrde Izraelci

Četiri cisterne s gorivom i još četiri s plinom stigli su u južnu Gazu, saopćile su izraelske odbrambene snage. Isporuka je dio privremenog primirja dogovorenog između Izraela i Hamasa. Iako nije bilo službene deklaracije o početku četverodnevnog prekida vatre, dolazak kamiona s pomoći u Gazu znak je da je u toku.

IDF je rekao da su gorivo i plin prebačeni iz Egipta humanitarnim organizacijama UN-a preko graničnog prijelaza Rafah. "Ovo je odobrila izraelska vlada kao dio primirja i okvira za oslobađanje talaca, kako je dogovoreno sa SAD-om i uz posredovanje Katara i Egipta", dodaje se.

Jučer je Hamas objavio da će po četiri kamiona dostavljati gorivo i plin u enklavu svakog dana primirja. Dodatnih 200 kamiona svakodnevno će ulaziti u Gazu kako bi isporučili "pomoć i medicinske potrepštine". 

Izraelska vojska bacala letke iznad Gaze: Ne vraćajte se u svoje domove na sjeveru

IDF je bacio letke iznad Gaze upozoravajući stanovnike da se ne vraćaju u svoje domove na sjeveru Pojasa jer je to područje još uvijek ratna zona, unatoč četverodnevnom prekidu vatre koji je započeo. IDF-ov glasnogovornik na arapskom jeziku Avichay Adraee dao je sličnu izjavu u kojoj govori stanovnicima Gaze da rat nije gotov.

 Palestinski dužnosnici pozivaju raseljene stanovnike Gaze da se vrate svojim domovima nakon što započne primirje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...