WANG YI NAKON SUSRETA SA TURSKIM KOLEGOM: "Kina i Turska trebale bi ojačati saradnju za trajno rješenje palestinskog pitanja"

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je da bi Peking i Ankara trebali ojačati međusobnu koordinaciju i ubrzati svoje napore da što prije postignu pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2024  

  • 0

Ponavljajući poziv na prekid vatre u Gazi, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je u utorak na jačanje saradnje s Turskom radi trajnog rješenja za Palestinu.

“U Gazi treba što prije postići prekid vatre. Izlaz iz palestinskog pitanja je u dvodržavnom rješenju. Kina i Turska podržavaju članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama (UN)”, rekao je Vang na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u Pekingu.

Prethodno su Wang i Fidan održali bilateralne razgovore u kineskoj prijestolnici.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je da bi Peking i Ankara trebali ojačati međusobnu koordinaciju i ubrzati svoje napore da što prije postignu pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja.

„Kina i Turska trebaju ojačati saradnju, suprotstaviti se svim vrstama hegemonije i politike moći te podići globalno upravljanje na pravedan nivo“, rekao je Wang.

Fidan je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će odnosi između Turske i Kine doprinijeti regionalnom i globalnom miru, prosperitetu i stabilnosti. Istakao je važnost gradova Kashgar i Urumqi u Kini, naglašavajući njihovu ulogu u kinesko-turskom i kinesko-islamskom svijetu.

Šef turske diplomatije Hakan Fidan boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Kini gdje je od ponedjeljka održao sastanke na visokom nivou sa kineskim zvaničnicima.

Primio ga je Han Zheng, potpredjednik Kine i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije.

Nakon Pekinga, očekuje se da će turski ministar vanjskih poslova kasnije u utorak posjetiti kineske gradove Urumqi i Kashgar, gdje će ostati do srijede.

Diplomatski odnosi između Turske i Kine uspostavljeni su 1971. godine, a bilateralni odnosi su podignuti na nivo strateške saradnje 2010. godine, navodi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...