MINISTRICA POZDER U BIHAĆU: "Interesi bh. građana moraju se zaštititi u pogledu slučaja Trgovska gora"

"Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH", dodala je Pozder.

  • Vijesti

  • 05. Jun. 2024  

  • 0

Na Svjetski dan zaštite okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska Gora.

"Namjera Hrvatske je da na lokaciji Čerkezovac - Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori. To predstavlja ozbiljnu prijetnju za nas u Bosni i Hercegovini",  izjavila je Feni Pozder.

Ono što je pri ovom slučaju pozitivno je, kako kaže, da BiH ima jedinstven stav po pitanju Trgovske Gore i da na stručan i odgovoran način svi nadležni pokušavaju zaštititi interese bh. građana.

"Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH", dodala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Biotehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću.

Učesnici konferencije bili su predstavnici vlasti sa svih nivoa u BiH, drugih naučnih institucija iz regije, predstavnici nevladinog sektora te ekspertski tim za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Ovo je bila odlična prilika da ukažemo i razmotrimo sve aspekte u vezi slučaja Trgovska gora. Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom „Naša zemlja. Naša budućnost“, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni, želim poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša", kazala je Pozder.

U pogledu legislative, dodala je da će se ovog mjeseca na sjednici Vlade Federacije BiH razmatrati predložene izmjene i dopune Zakona o prirodi i Zakon o zaštiti kvalitete zraka, koji će omogućiti da se puno bolje sagledava stanje u oblasti okoliša.

Istovremeno, radi se na izmjene i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koje trebaju osigurati bolji rad inspektora na terenu, pomoći će im da imaju kaznene odredbe koje se tiču specifičnih vrsta otpada kao što su gume. Nakon donošenja navedenih izmjena uslijedit će izrada potpuno novogo zakonskog teksta o upravljanju otpadom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...