POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ ZA "SB": "Uvodi se dan državnosti RS-a, to je udar na Dejton, možemo prepoznati Miloševićeve..."

Kontaktirali smo političku analitičarku Tanju Topić koja je za "Slobodnu Bosnu" prokomentirala odluke donijete na tzv. svesrpskom saboru.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2024  09. Jun. 2024

  • 0

Nakon održanog Prvog svesrpskog sabora u Beogradu nakon kojeg je proglašena i Deklaracija ponovo je počelo zveckanje oružjem na Balkanu kroz reakcije političkih subjekata.

Kontaktirali smo političku analitičarku Tanju Topić koja je za "Slobodnu Bosnu" prokomentirala odluke donijete na tzv. svesrpskom saboru.

"Srpski sabor je prvenstveno bilo okupljanje po mjeri dvojice srpskih vođa i njihovih pristalica, pa tako i ne može da se smjesti u 'svesrpski okvir'. Nije ovo 'istorijski događaj' kako ga označavaju oni koji stoje iza njega niti je okupio čak ni 10 hiljada ljudi iz Republike Srpske koje je najavljivao predsjednik Srbije. Ali je uznemirio susjede i uzburkao duhove 90-tih", prokomentirala je Topić.

I Tanja Topić u politici Vučića i Dodika vidi duhove politike Slobodana Miloševića, koji devedesetih pokreće niz ratova u kojima je nastojao provesti politiku “Svi Srbi u jednoj državi”.

"Možemo prepoznati neke Miloševićeve matrice o ugroženosti srpskog naroda i predanosti očuvanja mira. Folklorni kolorit je isti, hljeba i igara, religijski obredi novina je vatromet", navodi Topić za "Slobodnu Bosnu".

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik nedavno je iz Rusije najavio da će predložiti novi datum koji će se obilježavati kao dan RS-a. Ovaj entitet već godinama slavi 9. januar kao dan RS iako je Ustavni sud BiH utvrdio da je to neustavno i da krši prava i osjećaje drugih naroda. Zbog proslave 9. januara kao dana RS već su SAD i Velika Britanija izrekle nekoliko vrsta sankcija.

Dodik je najavio da će Sretenje koje se obilježava u februaru kao Dan državnosti Srbije biti novi datum za dan RS-a.

"Mislim da se u zamjeni datuma koji se slavio kao Dan Republike u sebi nosi opasnu zamku, uvodi se dan državnosti Republike Srpske koji sa državom BiH nema veze i koji održava tenziju ujedinjenja sa Srbijom. I već vidimo u izjavama nekih zvaničnika RS-a da se ide u pravcu podržavanje teze o jednoj državi i jednom danu državnosti.To jeste udar na Dejton, a u deklaraciji se naglašava posvećenost njemu", rekla je Topić za "Slobodnu Bosnu".

Topić podsjeća kako smo vidjeli i nepriznavanje legitimiteta visokog predstavnika u BiH što se do sada iz Srbije nije moglo tako glasno čuti, a implicira dalje sinhronizovane napade na Njemačku iz Srbije i RS-a.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...