MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA SLOVENIJE: Negiranje zločina podstiče eskalaciju tenzija...

Također podsjećaju da je Slovenija bila kosponzor i da je podržala rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koja je 11. juli odredila kao Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. 

  • Regija

  • 09. Jul. 2024  

  • 0

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije ove će godine obilježiti godišnjicu genocida u Sebrenici saopćenjem u će se naglasiti važnost sjećanja, prevencije zločina, odgovornosti i pomirenja za žrtve, njihove najmilije i, što je najvažnije, za buduće generacije, odgovoreno je Feni iz ovog ministarstva.

Također podsjećaju da je Slovenija bila kosponzor i da je podržala rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koja je 11. juli odredila kao Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. 

- Komemoracija žrtvama genocida fokusira se na prepoznavanje, sjećanje i odavanje počasti žrtvama i preživjelima genocida, ali također ima za cilj podizanje svijesti i pomoć u sprečavanju ovakvih zločina u budućnosti. Ovo je posebno važno u kontekstu principa odgovornosti za zaštitu stanovništva od masovnih zločina. Slovenija je aktivno učestvovala u formiranju ovog principa i podržava njegovu implementaciju već skoro 20 godina - navodi se u odgovoru Feni.

Ističu da su negiranje historijskih činjenica, sprečavanje ili izbjegavanje odgovornosti, veličanje ratnih zločina i nepoštivanje međunarodnog prava općenito nedopustivi.

- Pokušaji negiranja zločina počinjenih tokom rata, kao što je genocid u Srebrenici, podstiču eskalaciju tenzija. Međunarodno obilježavanje genocida u Srebrenici važan je korak ka pomirenju i postizanju mira, povjerenja i međusobnog poštovanja u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana - rečeno je Feni iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...