DIREKTOR SIPA-e O SVOM ODBJEGLOM ZAMJENIKU: "Zadnji put sam ga vidio prošle sedmice, čuo sam da je sekretarici rekao da ide na liječenje"

Galić je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

  • Politika

  • 09. Jul. 2024  

  • 0

Informacija da je Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu u bjekstvu od hapšenja zbog sumnji u teške oblike korupcije dodatno je uznemirila javnost u Bosni i Hercegovini koja se sve češće suočava s činjenicom i da najviši zvaničnici u pravosudnim i policijskim agencijama učestvuju u kriminalnim radnjama.

Galić je osumnjičen za primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum za Raport nije htio komentirati detalje istrage s kojom je obuhvaćen i njegov zamjenik Galić, ali je kazao da će SIPA nastaviti s učešćem u istrazi koja se vodi po naredbi Tužilaštva BiH, a kojom je obuhvaćen i Galić.

Ćulum kaže da su i ovakve akcije čija su meta i visoki policijski zvaničnici dokaz spremnosti policijskih agencija u BiH da se obračunaju s kriminalom u vlastitim redovima.

“I ova akcija i sve aktivnosti koje provodimo pokazuju da niko nije iznad zakona i sistema i dokaz je da imamo snage da se suprotstavimo svima koji krše zakon i iskaču iz sistema”, kaže Ćulum za navedeni portal dodajući da će SIPA slijediti navode iz soapćenja Tužilaštva BiH u kontekstu sumnji da su ‘procurile informacije’ i da je Galić zbog toga uspio pobjeći.

Na pitanje kada je posljednji put vidio Galića, Ćulum je kazao da je to bilo prošle sedmice, a na pitanje da li je tačno da je Galić prošle sedmice najavio sekretarici u administraciji SIPA-e “odlazak na liječenje”, Ćulum je kazao da je i on danas dobio takvu informaciju.

Inače, po naredbi Tužilaštva BiH jučer su u okviru istrage koja se vodi i protiv Galića, lišeni slobode pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, zbog krivičnih djela organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i drugih krivičnih djela.

Istragu Tužilaštvo BiH provodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA.

Također i Tužilaštvo BiH je potvrdilo da postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka, te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija, 8. jula u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine, te pobjegao u Republiku Hrvatsku gdje se i sada nalazi.

Istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...