U SKLOPU WARM FESTIVALA: Multimedijalna izložba palestinske fotoreporterke Samar Abu Elouf u Sarajevu

"Kamera me je učinila snažnom ženom i nastavit ću da radim i fotografišem do posljednjeg daha", rekla je Abu Elouf.

  • Kultura

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Multimedijalna izložba “MY HOME” palestinske fotoreporterke Samar Abu Elouf danas će biti otvorena na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u 18:00 sati u sklopu WARM Festivala.

Samar Abu Elouf je nagrađivana freelance fotoreporterka koja izvještava iz Gaze. Izvještava o životima žena i djece, kao i posljedicama rata i ratnih dešavanja u Gazi. Svoje izvještaje dokumentuje i na društvenim mrežama, gdje kroz postove, storyje i reelse izvještava o ratnim razaranjima i dešavanjima u Gazi.

Od 2010. godine radi kao freelance fotoreporterka za Reuters, The New York Times i druge medijske kuće. U aprilu ove godine dodijeljena joj je nagrada Anja Niedringhaus za hrabrost u fotonovinarstvu, koju dodjeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija (IWMF) iz Washingtona. Nagrada joj je dodijeljena za portfolio “Gaza Under Attack” koji sadrži 12 fotografija koje je objavio New York Times.

- Kamera me je učinila snažnom ženom i nastavit ću da radim i fotografišem do posljednjeg daha - rekla je Abu Elouf.

Kustosice izložbe “MY HOME” su Laura Boushnak i Lejla Hodžić, video Džemil Hodžić.

Multimedijalna izložba “MY HOME” dio je trećeg dana programa WARM Festivala koji se ove godine održava od 8. do 13. jula u Sarajevu.

WARM Festival je jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala o savremenim konfliktima. Na festivalu učestvuju svjetski poznati novinari, književnici i umjetnici, poput Amire Hass, Davida Rieffa, Paule Bronstein i Newshe Tavakolian.

U četvrtak u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina bit će otvorena multimedijalna izložba ukrajinskih umjetnika i novinara koja je nastala u Sarajevu kroz WARM Fondaciju “Bosna:Ukrajina-Izvještavanje iz budućnosti”, čiji kustosi su Slaven Tolj i Lejla Hodžić, prenosi Fena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...