CRNOGORSKI PREMIJER U WASHINGTONU: Spremni smo da budemo kredibilan partner NATO-a"

NATO Samit počeo je danas, a jedna od glavnih tema je Ukrajina. 

  • Regija

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Premijer Milojko Spajić, koji predvodi crnogorsku delegaciju na NATO Samitu u Vašingtonu, kazao je, uoči početka današnjeg sastanka da mu je čast da predvodi crnogorski tim, posebno jer, kako je rekao, obilježavamo 75 godišnjicu od potpisavanja osnivačkog akta NATO.

"Ovo je najuspješniji vojni savez u istoriji i ponosni smo što smo jedna od saveznica. Imamo 32 saveznice, koje su posvećene Alijansi i pokazujemo jedinstvo više nego ikada, a 23 zemlje članice, trenutno izdvaju dva odsto za odbranu", rekao je Spajić.

Crna Gora je, podsjetio je, jedna od njih.

"Investiramo u modernizaciju u opremu sa 35 odsto našeg vojnog budžeta. Spremni smo da budemo posvećen, pouzdan, kredibilan partner NATO", naglasio je Spajić, prenosi Pobjeda.

NATO Samit počeo je danas u Vašingtonu, a jedna od glavnih tema je Ukrajina. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su sve zemlje saglasne da Ukrajina treba da postane članica.

"Svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati članica, ali prerano je reći kada će se to tačno desiti. Ono što mogu reći je da se zajedno s Ukrajinom približavamo članstvu u NATO-u. I to činimo konkretnim akcijama", rekao je uoči početka Samita.

Na početku samita predsjednika država i vlada članica NATO u Vašingtonu američki predsjednik Joe Biden najavio je da će, zajedno sa partnerima, Ukrajini staviti na raspolaganje dodatno oružje za odbranu. Zajedno sa Njemačkom, Rumunijom, Holandijom i Italijom biće isporučeni „dodatni strateški sistemi protivvazdušne odbrane, između ostalog i dodatne baterije sistema Patriot koje će pokloniti Sjedinjene Države, Njemačka i Rumunija“.

Biden je u svom govoru na svečanosti povodom jubileja 75 godina postojanja NATO rekao da će Ukrajina tokom iduće godine dobiti i stotine dodatnih raketa.

Stoltenberg je rekao da se očekuje da će saveznici u NATO-u pristati na "značajan" paket za Ukrajinu i da će proširiti druga partnerstva, posebno u azijsko-pacifičkom regionu.

Stoltenberg je rekao da će paket uključivati novu komandu NATO-a za Ukrajinu koja će pružiti sigurnosnu pomoć i obuku, kao i dugoročno obećanje da će se nastaviti i održati podrška Kijevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...