NASTAVLJA SE SUKOB HELEZA I GOGANOVIĆA: Ko ima ovlaštenje za saglasnost za dolazak helikoptera iz Srbije

Politizirano gašenje požara u Gacku jer SNSD ne želi da helikopter Oružanih snaga BiH gasi požar, već onaj iz Srbije

  • Politika

  • 15. Jul. 2024  

  • 3

Spor između zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića i ministra Zukana Heleza oko dolaska helikoptera MUP-a Srbije radi pomoći u gašenju požara u Gacku postao je predmetom javne rasprave i proceduralnih pitanja.

Goganović je najavio da će lično dati saglasnost za dolazak helikoptera, čekajući dopis iz Ministarstva vanjskih poslova BiH koji je potreban za takvu vrstu angažmana.

“Izdao sam naređenje šefu Kabineta da odmah provjeri medijske naslove da je dopis stigao u Ministarstvo odbrane i ukoliko je akt u međuvremenu stigao, u skladu sa procedurama i zakonskim propisima, odmah sutra ću potpisati saglasnost, nakon što mi akt dostave nadležne službe”, istaknuo je Goganović. Međutim, ministar Helez demantovao je Goganovićevu ovlaštenost za potpisivanje saglasnosti, naglašavajući da takvu nadležnost ima samo on kao ministar. Helez je dodao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH prate situaciju te su spremni intervenirati ukoliko bude potrebe, ali da za sada nema potrebe za stranom pomoći. 

“On apsolutno nema pravo da potpisuje ove saglasnosti, to imam samo ja kao ministar”, kaže Helez.

Ministar Helez je podsjetio na sličan slučaj iz prošlosti kada je pomoć stigla iz Hrvatske zbog blokade saglasnosti od strane tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U ovom trenutku, Helez tvrdi da za pomoć iz Srbije ili bilo koje druge zemlje nema potrebe.

“Mi pratimo situaciju i imamo dvije spremne posade da pomognemo ako dođe do požara, koji su mogući zbog visokih temperatura. Nama je jasno kakva je situacija i čim bude potrebna pomoć, mi smo tu. Potrebna je saglasnost Predsjedništva BiH, ali imajući u vidu da je riječ o manjem bh. entitetu Republika Srpska, mislim da neće biti problem saglasnost Željke Cvijanović”, kaže ministar odbrane BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je da je dopis o angažmanu helikoptera poslan nadležnim institucijama, ali da nije dobivena potrebna saglasnost za dolazak helikoptera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...