MIRZA REDŽEPAGIĆ, DOBITNIK ORDENA ŠPANSKOG KRALJA FELIPEA VI ZA “SB”: “Ovo priznanje je pečat za sve ovo što radim posljednjih 10 godina” (FOTO, VIDEO)

"Priznanje mi predstavlja mnogo jer neko ko je iz Bosne i Hercegovine, ko se trudi da stvara umjetnost na način koji je, da kažem lični, ovo priznanje je prvo došlo kao šok”, kaže Mirza Redžepagić

  • Kultura

  • 17. Jul. 2024  17. Jul. 2024

  • 0

Mirza Redžepagić, virtuoz na gitari i bh. kompozitor jedan je od troje dobitnika iz Bosne i Hercegovine Ordena za građanske zasluge koji je u ime Nj. V. kralja Felipea VI uručila ambasadorica Španije u BiH Maria Teresa Lizaranzu.

Orden za građanske zasluge ustanovio je kralj Alfonso XIII 1926. godine i dodjeljuje se španskim i stranim državljanima za njihov izuzetan doprinos, u ovom slučaju u širenju i jačanju kulturnih veza između Španije i Bosne i Hercegovine.

Foto: Aida Redžepagić

“Orden građanskih zasluga kralja Felipea VI je velika čast za mene, jer predstavlja pečat za sve ovo što ja radim unazad 10 godina. Iako je flamenco moj dominantan muzički jezik, tu su u pitanju i ostali muzički žanrovi i pravci. Ali se nekako uvijek oslanja na špansku kulturu. Priznanje mi predstavlja mnogo jer neko ko je iz Bosne i Hercegovine, ko se trudi da stvara umjetnost na način koji je, da kažem lični, ovo priznanje je prvo došlo kao šok”, kaže Mirza Redžepagić za “Slobodnu Bosnu”, dodavši da ovo važno priznanje nije očekivao, te da je izuzetno počastvovan što je njegov rad prepoznat na jednom ovako visokom nivou.

Foto: Aida Redžepagić

Mirza Redžepagić je pionir flamenco gitare u našoj zemlji, predstavnik organizacije Asociación Española de Guitarra Flamenca (AEGF) za zemlje Balkana, nastavnik gitare i osnivač muzičke grupe NAiRUZ.

Redžepagić se još za vrijeme studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu počeo zanimati za flamenco koji će ga odvesti u Španiju na usavršavanje. A prošle, 2023. godine Redžepagić je magistrirao na odsjeku za Savremenu muziku i produkciju na prestižnom Berklee College of Music u Valenciji.

"Obogatilo moj umjetnički jezik"

Nakon usavršavanja u Valenciji, kao produkt tog stvaralačkog perioda nastao je i njegov novi album “Cycles”.

“U Valenciji sam imao priliku da radim i upoznam fantastične muzičare iz više od 60 zemalja svijeta. To je obogatilo moj umjetnički rad i jezik. To je jedno nevjerovatno iskustvo”, kaže ovaj bh. muzičar.

Što ste tiče samog albuma, pojašnjava da je sniman u saradnji sa više od 20 ljudi, oko 15-ak muzičara, kao i šest kolega iz produkcijskog tima.

Mirza Redžepagić (Foto: Aida Redžepagić)

Muzičari koji su svirali na ovom albumu dolaze iz Španije, Amerike, Indije, Jordana, Pakistana...

“Nevjerovatno iskustvo. Kad snimate kompozicije s takvim muzičarima ispadne sasvim drugačije od onoga kako ste zamislili u svojoj glavi. Meni je cilj bio da stvarajući ove kompozicije da svakom od tih muzičara dam prostora da izrazi sebe. Radujem se da je rezultat toga jako dobar, jer po meni, kompozicije su jako dobre i kvalitetne”, s osmijehom priča naš sagovrnik.

Album “Cycles” je zbog svog kvaliteta prepoznat u našoj zemlji, ali širom svijeta.

Redžepagić nam otkriva podatak da je prije 10-ak dana dobio informaciju da je njegov album stavljen na dvije poznate world music liste.

“Nadam se da će biti prepoznat i na globalnom nivou. Što se tiče turneje bila je u BiH i u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu u periodu od 25. maja do 10. juna. Radilo se od devet koncerata u sedam gradova. Nažalost, nisam mogao sve muzičare koji su radili na albumu da dovedem ovdje, ali sam imao čast da me prate tri genijalna muzičara. To su gitarista: Imam Hamdani iz New Yorka, Maite Arregi Díaz pijanistica iz Madrida i fantastična bubnjarka Eva Català Sanchez iz Valencije", priča on.

Kako doznajemo od Redžepagića svi koncerti su bili dobro posjećeni, a sale su bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

World Music Fest Zeman od 2. do 4. augusta

Naravno da je satisfakcija, te da mu mnogo znači da su judi prepoznali kvalitet i čuju poruku koju njegova muzika nosi.

S obrirom da je Mirza Redžepagić umjetnički rukovodioc World Music Fest Zeman festivala koji se održava u Novom Pazaru ove godine od 2. do 4. augusta, za čitatelje našeg portala predstavio je ovogodišnji program.

“Sad već ustaljena ekipaorganizuje ovaj festival, pa  s ponosom mogu reći da postajemo jedan od značajnijih malih world music festivala u regiji, pa i šire”, kaže Redžepagić.

Tako će u prvoj sedmici u augustu mjesecu, na 7. izdanju festivala World Music Fest Zeman nastupiti:

Damir Imamović će 2. augusta otvoriti festival sa svojim Sevdah Takhtom; 3. augusta se održava  takmičenje u okviru izvođenja balkanske muzike Glas Zemana i koncert mlade španjolske umjetnice Laure Marín. Zadnje večeri festivala, 4. augusta nastupit će bend iz Zagreba Balkan Zoo i Nina Ćorić, flamenco pjevačica koja nastupa sa ovim bendom. 

Ono što je interesantno za ovaj zagrebački bend je da oni izvode romsku muziku Balkana u fuziji sa funkom, jazzom i flamencom.To će biti jedno osvježenje na našem festivalu”, kaže Redžepagić.

Festival je podržan od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

Pripremila: Sanela Gojak

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...