NEKADA JE TU ŽIVJELA: Ornamenti na kući Muzeja književnosti djelo prve bh. vajarke Ive Despić

Zgrada Muzeja nekada je bila u vlasništvu porodice Despić pa je Iva jedno vrijeme tu živjela prije nego je sagrađen ljetnikovac na Vasinom Hanu gdje je imala atelje i u kojem je radila 30 godina.

  • Kultura

  • 17. Jul. 2024  

  • 0

Jeste li znali da su ornamenti na stubovima i ukrasnim lukovima iznad prozora i vrata Muzeja Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine djelo prve bosanskohercegovačke vajarke Ive Despić? Jedan od tih ornamenata je i reljef sa motivom ptica koje se kupaju u šadrvanu iznad ulaza u Stalnu muzejsku postavku, a koji je uzet za motiv službenog loga ove kulturne institucije. Iva Despić je rođena u blizini Petrinje u Hrvatskoj u posljednjoj deceniji 19. stoljeća kao Iva Simonović. Školovala se u Zagrebu, Parizu i Minhenu, a udajom za Acu Despića, 1920. godine seli u Sarajevo gdje će ostati do kraja života. Zgrada Muzeja nekada je bila u vlasništvu porodice Despić pa je Iva jedno vrijeme tu živjela prije nego je sagrađen ljetnikovac na Vasinom Hanu gdje je imala atelje i u kojem je radila 30 godina. Umrla je 1961. godine. Danas se u Umjetničkoj galeriji BiH čuva 19 skulptura i medaljona autorice Ive Despić. Njena djela pohranjena su i u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U ovoj interesantnoj objavi Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH korišteni su podaci iz teksta Maje Abdomerović. O Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH  Priča Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine počinje davne 1961. godine. Tada je, pod nazivom „Muzej književnosti Bosne i Hercegovine“ osnovana institucija koja je 1977. dobila današnje ime. Gruba je procjena da Muzej danas posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki koje broje više od dvadeset hiljada eksponata.

Muzej prati život i rad bosanskohercegovačkih autora i autorica svih nacionalnosti i konfesija i svjedoči o životu raznovrsnom i zanimljivom, punom strašnih i teških udaraca, ali i o velikoj produkciji kakva se rijetko viđa.

Stalna postavka Muzeja obnovljena je i renovirana uz pedeset i petu godišnjicu Muzeja. Prikazani su izabrani eksponati iz zbirki deset bosanskohercegovačkih pisaca i devet bosanskohercegovačkih pozorišnih umjetnica i umjetnika. Kako Muzej do 2016. nije imao priliku u Stalnoj postavci pokazati rad pozorišnog odjela, postavka sada prikazuje i kratku povijest bosanskohercegovačkog teatra.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...