“SVI SU BILI KAO U NEKOM TRANSU, ALI…”: Milomir Kovačević Strašni za “SB” uoči izložbe fotografija “Koncert za mir Zetra 28. juli 1991." u Sarajevu (FOTO)

“I dok se već u nekim dijelovima nekadašnje Jugoslavije pucalo u sali je bilo veselo, ponekad i pravo ludilo, a svi su bili kao u nekom transu”, dodaje Strašni.

  • Kultura

  • 17. Jul. 2024  17. Jul. 2024

  • 0

“Koncert za MIR Zetra 28. 07. 1991., SARAJEVO” naziv je izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog koja će biti otvorena 19. jula (petak) u 20 sati u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu u okviru festivala Baščaršijske noći.

Na Yutelovom koncertu u olimpijskoj dvorani Zetra tog 28. jula prije 33 godine, prema dostupnim podacima je prisustvovalo 30-tak hiljada posjetilaca, a ispred Zetre je bilo mnogo više, navodno– čak pedeset hiljada.

Kao i sve dotadašnje događaje u gradu i ovaj koncert sam proveo u publici fotografišući posjetioce koji su došli da svojim prisustvom podrže želje za mir i očuvanje Bosne i Jugoslavije. Jedni su došli da se provesele, a drugi sa plakatima i posterima na kojma su bile poruke za mir”, kaže u kratkoj izjavi za SB Milomir Kovačević Strašni. On će na ovoj izložbi predstaviti originalne crno-bijele fotografije.

Strašni se prisjetio tog koncerta prije tri decenije, jer je cijeli dan snimao atmosferu u gradu i lagano išao prema Zetri zajedno sa publikom. Kako kaže, sreo je dosta poznanika, prijatelja i radnih kolega.

Foto: Milomir Kovačević Strašni

Koncert na kome su nastupili najpopularniji sarajevski i regionalni muzičari: Indexi, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Crvena jabuka, Goran Bregović, Plavi orkestar, ali i EKV, Bajaga, te mnogi drugi, prvobitno je trebao da se održi preko puta Skupštine. Kako je kiša poremetila planove, koncert tog jula 1991. godine u organizaciji TV kanala Yutel je prebačen u Zetru.

“I dok se već u nekim dijelovima nekadašnje Jugoslavije pucalo u sali je bilo veselo, ponekad i pravo ludilo, a svi su bili kao u nekom transu”, dodaje Strašni.

Najbolje se to može vidjeti na njegovim radovima. Na fotografijama koje je nama ustupio, ispred Zetre sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni je zabilježio starije generacije, gospođe koje su s kišobranima u rukama stizale na koncert, djecu u kabanicama, mlade ljude nasmijane i zaplesane. Dakle bilo je svih generacija.

Foto: Milomir Kovačević Strašni

Sve je to izgledalo dosta nevino i naivno, jer je deset mjeseci nakon ovog koncerta – tačnije 21. maja spaljena Zetra, a spaljene i iluzije o miru. Sarajevo se stihijski uništavalo. Opsada Sarajeva je trajala ukupno 1.425 dana, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva.

Izložba fotografija će biti otvorena do kraja jula ove godine.

Sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni živi na relaciji Pariz – Sarajevo. 2016. godine je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajevo, a od predsjednika Francuske države je proglašen Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman. Milomir Kovačević Strašni je imao značajan broj izložbi o Sarajevu koje obrađuju period od 1992. do 1995. Postoji podatak da njegova arhiva broji više od 30.000 fotografija o životu Sarajeva.

S.G.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...