"PROBLEM POČINJE S NAMA...": Europe House predstavlja izložbu Almina Zrne "Pleonexia II - Oduzeta budućnost"

Almin Zrno, autor izložbe istakao je kako su posljedice globalnog zagađenja i klimatskih promjena jasno pristune i vidljive i da je aktivno djelovanje neophodno.

  • Kultura

  • 19. Jul. 2024  

  • 0

Europe House, u saradnji sa renominiranim bh. fotografom Alminom Zrnom, sinoć je publici u Sarajevu predstavila konceptualnu izložbu koja propituje ulogu savremenog čovjeka u današenjem društvu.

"Pleonexia II - Oduzeta budućnost" donosi autorovo viđenje važnosti očuvanja obećanja smanjenja emisija CO2 i utječe na neizostavne rizike globalnog zagrijavanja.

Jedinstvena izložba fotografija i skulptura odgovor je autora na nužnost kontinuiranog rada na pitanjima klimatskih promjena te odabira Grada Sarajeva kao jednog od 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova. Izložba se realizuje u okviru obilježavanja Evropske zelene sedmice, inicijative koja nastoji podići svijest o okolišnim politikama Evropske unije te potaći na dijalog i nove saradnje ka trajnijim i učinkovitim rješenjima globalnih klimatskih izazova.

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda Evropske unije u BiH naglasio je posvećenost Evropske unije borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena kako širom planete, tako i u Bosni i Hercegovini. 

"Sretan sam što Europe House gradi reputaciju mjesta gdje se realizuju originalne izložbe koje pozivaju na promišljanje, a "Pleonexia II" Almina Zrna je svakako jedna od takvih. Sve što nas izaziva da promišljamo i djelujemo na drugačiji način je iznimno bitno jer postoje načini kako svi mi možemo djelovati i zaštiti naš okoliš. Djelovanje pojedinaca je bitno, kao i djelovanje vlasti. Evropska unija ima veoma visoke standarde zaštite okoliša i nastoji postati klimatski neutralna do 2050. godine. Za podršku Bosni i Hercegovini, Evropska unija je do sada uložila 130 miliona eura bespovratnih sredstva kroz IPA fondove za projekte zastite zivotne sredine", rekao je Koenig.

Almin Zrno, autor izložbe istakao je kako su posljedice globalnog zagađenja i klimatskih promjena jasno pristune i vidljive i da je aktivno djelovanje neophodno.

"Nadam se da će ova izložba uspjeti komunicirati sa svima nama da problem počinje s nama i ukoliko mi promijenimo sebe onda možemo promijeniti i okolinu, i ljude odgovorne za zaštitu ove planete bez koje nas nema. Naša zemlja je divna i pruža dovoljno za sviju nas. Na nama je da se borimo protiv pohlepe, o čemu Pleonexia i govori, jer ćemo se u suprotnom boriti protiv svih njenih posljedica", dodao je Zrno.

Foto: Europe House

"Pleonexia II: Oduzeta budućnost"je najnovija izložba iz serijala "Europe House Predstavlja", novog koncepta saradnje Evropske unije u Bosni i Hercegovini i savremenih umjetnika koji svoje radove imaju priliku izložiti u galeriji koja se nalazi u srcu Sarajeva.

U okviru ovog koncepta do sada su održane brojne izložbe uključujući radove Safeta Zeca, Mirka Ilića, Sarajevo Photography Festivala, Photo BiH, Aide Redžepagić i Kristine Ljevak, POP UP! Studentskog festivala kao i izložbe brojnih projekata koje podržava EU u BiH.

Izložbu "Pleonexia II" građani mogu posjetiti od ponedjeljka do petka od 09:00 do 17:00 sati u Europe House, Maršala Tita 62 u Sarajevu do 23. augusta 2024. godine-saopćeno je iz Europe House u Sarajevu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...