KOMPLETAN OPUS SAFETA ZECA BIT ĆE DOKUMENTIRAN U MONOGRAFIJI: "Trajno će zabilježiti maestrovo umjetničko naslijeđe, koje je osvojilo srca publike širom svijeta"

Monografija će, na 450 stranica, dokumentirati kompletni opus Safeta Zeca. Planirano je da bude štampana na tri jezika - bosanskom, italijanskom i engleskom.

  • Kultura

  • 24. Jul. 2024  

  • 0

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda posjetio je jučer velikana slikarstva Safeta Zeca u njegovom ateljeu u Sarajevu. Taj susret označava početak buduće dugoročne saradnje između Ministarstva kulture i sporta KS i maestra Safeta Zeca.

Ministarstvo je sufinansiralo izradu Monografije o Safetu Zecu, koju će realizirati Fondacija "Ivanka i Safet Zec", a autorica monografije je doktorica nauka historije umjetnosti Aida Abadžić Hodžić.

Monografija će, na 450 stranica, dokumentirati kompletni opus Safeta Zeca. Planirano je da bude štampana na tri jezika - bosanskom, italijanskom i engleskom. Ministar Magoda je kazao da će realizacija tog projekta biti značajan doprinos kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

- Safet Zec jedan je od najvećih slikara današnjice, čiji je opus obuhvatio više od 60 godina stvaralaštva i više od 100 samostalnih izložbi širom svijeta. Ministarstvo s ponosom sufinansira izdavanje Monografije, kao važan projekt. Trajno će zabilježiti maestrovo umjetničko naslijeđe, koje je osvojilo srca publike širom svijeta - rekao je Magoda.

Ministar je također najavio premijeru filma o Safetu Zecu, na Sarajevo Film Festivalu. 

- Safet je umjetnik koji je osvojio mnoga međunarodna i domaća priznanja. Zbog ljubavi koju je uvijek nesebično pružao Sarajevu i promovisao ga širom svijeta, nadam se da ćemo se prikazivanjem tog filma i odavanjem počasti, bar malim dijelom odužiti - poručio je ministar Magoda.

- Prijateljskom susretu prisustvovao je i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić, koji je također izrazio podršku radu Fondacije "Ivanka i Safet Zec" - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...