I SAD ODJEDANPUT ČETIRI BOŠNJAČKA KANTONA NAVODNO BLOKIRAJU PRISTUP PLANU RASTA: Podla podvala Borjane Krišto

Prije osam dana, vlasti BiH obavijestile su Evropsku komisiju da se nisu uspjeli dogovoriti.

  • Politika

  • 24. Jul. 2024  

  • 0

"Dana 16. jula vlasti Bosne i Hercegovine izvijestile su Evropsku komisiju da, u odsustvu političkog konsenzusa, nisu u poziciju finalizirati tekst reformske agende", rečeno je Politicki.ba 17. jula ove godine. 

Dakle, prije osam dana, vlasti BiH obavijestile su Evropsku komisiju da se nisu uspjeli dogovoriti. 

A onda danas predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obavještava svekoliku javnost ove napaćene države da dogovora nema.

I imenuje "krivce" - četiri kantona u Bosni i Hercegovini - Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjo-bosanski i Unsko-sanski. Kantoni sa bošnjačkom većinom! I - slučajno ili ne - gdje je SDA na vlasti u koaliciji s različitim partnerima, uključujući i SDP, piše Sead Numanović za Politički.ba.

Hoće li to Krišto da lopticu odgovornosti prebaci na Bošnjake?

Izgleda da hoće!

Evropska je unija još prošle godine objavila najnoviju inicijativu za pospješivanje reformi na zapadnom Balkanu, kojima bi se svih šest država učinilo spremnijom za ulazak u Evropsku uniju. 

Za te je potrebe pripremila šest milijardi eura. Od toga, dvije milijarde su grantovi, a četiri - povoljni krediti. 

Za BiH, uslov da pristupi fondovima iz Plana rasta bio je da se usvoji Budžet BiH, što je učinjeno uz žrtvovanje desetina miliona dolara na računima državnih agencija.

Brisel je postavio i uslove da se Ustavni sud BiH popuni, što je obaveza koju entitet Rs uporno odbija. 

Uz to, Evropska komisija zahtijeva i ukidanje entitetskog glasanja u Konkurencijskom vijeći u Vijeću za državnu pomoć. 

alt

“Evo, na kraju su došli do priče o tome da treba da se ukine entitetski sistem glasanja, za sada u onoj Komisiji za državnu pomoć, ali ako to uradite na jednom mjestu, onda se postavlja pitanje zašto to nećete i na drugom mjestu. 

Što se tiče Ustavnog suda, mi smo rekli – napišite ono što ste rekli u preporukama. Četrnaest preporuka govori da se mora rješiti pitanje Ustavnog suda, Bošnjaci to neće. Nema tog novca koji bi oni mogli da dobiju, takve stvari kapitalne transformacije u Bosni i Hercegovini, to se neće desiti”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Rs.

I sad - odjednom - četiri bošnjačka kantona blokiraju pristup Planu rasta.

Da nije podlo, bilo bi smiješno! 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...