PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CRNE GORE PORUČIO: "Nećemo poduzeti recipročne mjere prema Hrvatskoj"

“Od čitave povike da će Hrvatska nanijeti štetu kolektivno Crnoj Gori, sve se svelo na jednu reakciju vezanu za tri političara”, kazao je.

  • Regija

  • 25. Jul. 2024  

  • 0

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske obavijestilo je danas Crnu Goru da su trojica njihovih političara proglašena nepoželjnima.

Radi se o Andriji Mandiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore, Milanu Kneževiću, zastupniku u Skupštini Crne Gore, te Aleksi Bečiću, potpredsjedniku Vlade Crne Gore. Predsjednik crnogorske skupštine poručuje kako "nijedan dobronamjeran čovjek nije mogao da pomisli da će se moderna Hrvatska poistovijetiti sa Nezavisnom državom Hrvatskom."

Mandić je istakao da, iako su iznenađeni, Crna Gora neće preduzeti nikakve recipročne mjere, prenose Vijesti.me.

“Od čitave povike da će Hrvatska nanijeti štetu kolektivno Crnoj Gori, sve se svelo na jednu reakciju vezanu za tri političara”, kazao je.

On je dodao da je nakon samog usvajanja Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen pozvao hrvatskog predsjednika Sabora da posjeti Crnu Goru kako bi se otklonile sve nedoumice, kao i da taj poziv i dalje stoji.

“Crna Gora je usvajanjem Rezolucije napravila veliki civilizacijski iskorak i želim da iskažem zadovoljstvo što su svi poslanici u Skupštini, bez obzira na to da li su glasali za ili nisu glasali, saopštili da je ono što se desilo u Jasenovcu genocid”, poručio je šef parlamenta.

On je pozvao sve članove hrvatskog Sabora, vlade kao i sve građane da posjete Crnu Goru.

Na njegovu usporedbu vladajućih u Hrvatskoj sa režimom NDH, uslijedile su reakcije crnogorskih parlamentaraca.

Poslanik GP RA Filip Adžić kazao je da nisu bila potrebna puna dva dana međunarodnim partnerima da shvate karakter nove Vlade.

“Ako postoji želja da nastavimo evropski put, mislim da bi neko trebalo danas da podnese ostavku. Tu najmanje mislim na vas, gospodine Mandiću, jer vi vodite deklarisano politiku koju vodite. Vi ste danas rekli neke stvari za koje mislim da bi trebalo u ime parlamenta da se izvinite građanima naše susjedne države, poistovjetivši politiku koju su oni danas vodili sa politikom NDH što svakako, ne smije da se čuje iz ovog parlamenta”, poručio je poslanik GP URA.

Lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović je kazao da je velika ironija što Mandić izjednačava Hrvatsku sa NDH, a negira genocid u Srebrenici.

“Ja ću biti zadovoljan kad vi uradite ono što rade hrvatski zvaničnici. Kao što oni idu u Jasenovac i izražavaju komemoraciju, tugu i bol zbog toga što se desilo. Kad vi odete u Srebrenicu, to će biti mjera emancipacije”, kazao je on i nazvao Mandića istinskim liderom parlamentarne većine koji je “sa 13 poslanika došao do 54”.

Šef parlamenta je poručio da osuđuje svaki zločin, ali da je “Crna Gora puna jama”.

“Što se tiče bola koji hrvatski političari izražavaju prema Jasenovac, i ja izražavam toliko prema Srebrenici”, kazao je.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je istakao da po Ustavu Mandić nema nikakvu nadležnost kad su u pitanju recipročne mjere, a da ih može preuzeti Vlada, odnosno njegov novi koalicioni partner Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke (BS) kao ministar vanjskih poslova.

“Vi danas nešto pričate o Rezoluciji o Jasenovcu i spočitavate Hrvatskoj kako reaguje na to, a likujete kad su poslanici ovog doma maltretirani u Srbiji zbog glasanja za Rezoluciju o Srebrenici. Ta vrsta vaše neprincipijelnosti i vašeg političkog licemjerstva je najbolji dokaz toj tezi koju pokušavate da plasirate da vi, toboš, sami donese odluke i da se vaše odluke donose u Crnoj Gori”, saopštio je on.

Mandić je rekao da “želi da koriguje svoju izjavu” i da “predlaže vladi da se ne uvode recipročne mjere”.

“Žao mi je što ovog ljeta neću moći da ljetujem na Korčuli, moraću da se snađem na našem primorju”, poručio je šef Parlamenta Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...