AMERIČKE SANKCIJE DAJU UČINAK, FIRME POVEZANE SA IGOROM DODIKOM PRED LIKVIDACIJOM: Prointer ostao bez 25 računa, "Sirius 2010" ugašen

Bez svih računa ostali su do sada kompletna “Infinity International grupa”, te Una televizija čije je emitovanje prestalo 1. avgusta.

  • Ekonomija

  • 04. Avg. 2024  

  • 0

Kompaniji “Sirius 2010” ugašen je i posljednji račun nakon što su prije mjesec i po dana uvršteni na “crnu listu” Ministarstva finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država (OFAC), piše poslovni portal CAPITAL.

Bez svih računa ostali su do sada kompletna “Infinity International grupa”, te Una televizija čije je emitovanje prestalo 1. avgusta.

Samo jedan račun trenutno ima “Kaldera” čiji je suvlasnik (uz “Prointer”) Milenko Čičić takođe na listi, a koji je osnovao firmu “Elpring” da bi nastavio poslovanje i pokušao da izbjegne blokade.

Takođe, jedan račun još ima Alternativna televizija koja je nedavno osnovala “K-2 Audio Company” da bi omogućila sebi poslovanje. I ova, nova, firma se za manje od mjesec dana našla na OFAC-ovoj listi. Njima je ugašeno sedam računa. Nakon toga, radnici ove televizije osnovali su novu firmu pod imenom “Video audio media” (VAM), sa sjedištem na istoj adresi u Banjaluci.

Gašenjem “Infinity International grupe”, prvi ljudi ove kompanije, izuzev vlasnika Đorđa Đurića napustio cijeli ovaj projekat, su osnovali “Invictus Technology” koja je najavila da će nastaviti sa radom.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, direktor Bojan Vujić je rekao da će pet ili šest ugovora koje je “Prointer” imao biti raskinuti, a da će se za ostale najvjerovatnije raspisati novi javni pozivi.

Inače, kompanija „Sirius 2010“ prije dvije sedmice je osnovala novu firmu „Nimbus Inovations“ na koju prenosi poslovanje, a zanimljivo je da je vlasnik Nemanja Reljin suvlasnik u „Invictusu“.

200 zaposlenih nijedan račun

Novoosnovana kompanija navodno je već zaposlila 200 ljudi, ali za sada nema otvorenih računa. Vujić je rekao da je otvaranje u proceduri i da vjeruje da neće biti problema.

Samo još “Prointer” ima pet računa u bankama, a od uvođenja sankcija ugašeno im je čak 25. Kaldera je ranije imala 17 računa, “Infinity International” pet, “Sirius 2010” ih je imao 13, “Una” sedam, a “Infinity media” dva.

OFAC je saopštio da su ove firme sankcionisane jer su bile dio mreže koja obezbjeđuje izvore prihoda za predsjednika RS Milorada Dodika, i njegovu porodicu.

Pod sankcijama Dodik, Cvijanović, Đokić…

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države dodale su Milorada Dodika na listu sankcija u januaru 2017. godine, a listu su proširile i na Alternativnu televiziju iz Banjaluke u januaru 2022. godine.

U novembru prošle godine, lista je proširena i na ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića, člana izvršnog odbora SNSD-a Savu Cvijetinovića i šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića.

U martu ove godine sankcionisani su Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske, Branislava Okuka, savjetnik predsjednika RS i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS.

Na crnoj listi završili su, između ostalih i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, Dodikovi kćerka i sin, Gorica i Igor Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković i ministar pravde Miloš Bukejlović.

Gašenje računa nakon opomene bankama

Međutim, osim zabrane putovanja u SAD, niko od njih nije osjetio neke posljedice sve do posjete Ane Moris, vršioca dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD, u martu ove godine, koja je za naš portal rekla da bi banke mogle doći pod sankcije ako dopuštaju sankcionisanim osobama da imaju otvorene račune kod njih.

Ovo je bi povod da sve banke zatvore račune sankcionisanim osobama, uključujući i partiju SDS, koji je zbog toga zamalo ostala bez mogućnosti da izađe na izbore.

Kao posljedica zatvaranja računa, onemogućena je isplata plata svim osobama na OFAC listi, nakon čega je Narodna skupština RS promijenila Zakon o radu i omogućila ovim osobama isplatu plata na ruke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...