ALMIR BEČAREVIĆ ZA “SB” O ELEKOVOJ SAMOVOLJI: “Sarajevo-gas Istočno Sarajevo nema dozvole za transport gasa, ucjena je jedino šta imaju”

Bečarević ističe da regulator iz Trebinja nikad nije licencirao Sarajevo-gas Istočno Sarajevo, niti je vodio postupak na bazi važećeg entitetskog Zakona o gasu, osim u slučaju Gas Promet Pale, ali za dionicu od granice BiH-Srbija do Zvornika. 

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2024  13. Avg. 2024

  • 0

Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo po zakonima manjeg bh entiteta nije uopće transporter gasa, niti je po tim istim zakonima licenciran kao transporter gasa na dionici gasovoda Zvornik-Kladanj, kaže za “Slobodnu Bosnu” bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević.  

Bečarević ističe da regulator iz Trebinja nikad nije licencirao Sarajevo-gas Istočno Sarajevo, niti je vodio postupak na bazi važećeg entitetskog Zakona o gasu, osim u slučaju Gas Promet Pale, ali za dionicu od granice BiH-Srbija do Zvornika. 

“Dionica transportnog gasovoda od Zvornika do Kladnja je u vlasništvu Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, ali ista nije ušla u sistem licenciranja i za istu nikad nije izdata dozvola od regulatora iz Trebinja. 

NEMA DOZVOLE

Sada se postavlja pitanje, ako nema dozvole za transport, ako dionica gasovoda nije prošla postupak licenciranja, ako Sarajevo-gas nema niti jednu ispunjenu obavezu kao transporter gasa po osnovu Zakona o gasu RS, kako je onda utvrđena tarifa za transport gasa od Zvornika do Kladnja?

Kako je moguće da Energoinvest potpiše ugovor o transportu gasa na tri godine i prihvati cijenu transporta, a po važećim zakonima Sarajevo-gas uopće nema dozvole za obavljanje djelatnosti transporta gasa”, pita Bečarević.

Također, nije jasno kako je Energoinvest prihvatio povećanje cijene transporta i plaćao tu cijenu prvih 6 mjeseci 2024. godine, prije nego je regulator uopće razmatrao zahtjev o povećanju cijene transporta, a ta novoformirana cijena čini cijenu gasa za krajnje potrošače? 

“Da bi svima bilo jasnije o čemu se ovdje radi, treba znati da RERS (regulator iz Trebinja) ne smije da zabrani Sarajevo-gasu Istočno Sarajevo obavljanje djelatnosti transporta sve dok se ne licencira po važećem zakonu. Direktor Sarajevo-gasa Nedeljko Elek je jači i od zakona RS i od regulatora i od svih onih koji ukazuju da je na sceni drsko i grubo kršenje zakona. Nedeljko Elek neće da pokrene postupak licenciranja, jer zna da ne može dobiti dozvolu za transport, s obzirom na to da je u toku postupak licenciranja Sarajevo-gasa za djelatnost distribucije, trgovine I snabdijevanja prirodnim gasom”, pojašnjava Bečarević. 

KO DAJE KONAČNU RIJEČ?

Prema riječima našeg sagovornika, Elek toliko zna o gasu da je svjestan da ne može obavljati sve djelatnosti u Sarajevo-gasu Istočno Sarajevo po važećem zakonu o gasu RS, niti po direktivama EU. Konačnu riječ za licenciranje daje Energetska zajednica i Elek zna, kao i regulator iz Trebinja, da to licenciranje ne bi bilo odobreno. 

“Stoga, kabadahija (u liku Eleka) nastupa sa pozicije sile koju stvarno i ima i ucjenjuje i regulatora i sve potrošače na gasnom sistemu. 

Na kraju, sve gore iznesene činjenice se mogu lako provjeriti u Trebinju i na internet stranici regulatora iz Trebinja, kao i to da Sarajevo-gas nema dozvolu za obavljanje transporta, da nema licence i da po zakonu o gasu RS niti ne može se baviti ovom djelatnošću. Kako je onda Sarajevo-gas dobio tarifu I kako je proveden tarifni je pitanja za SIPA i Tužilaštvo BiH. Do tada korisnici gasa, plaćajte kabadahiji harač, koji ničim nije opravdan niti dokumentovan”, kaže Bečarević.

(D. O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...