PAKLENI TANDEM ČOVIĆ - KREŠIĆ: Da li će Federalna televizija ubuduće pozivati na "rušenje Federacije"!?

Ako HDZ uspije u svom naumu, mogli bismo uskoro, kakvog li paradoksa, upravo na Federalnoj televiziji slušati pozive na "rušenje Federacije, na što većem njezinom slabljenju".

  • Mini market

  • 29. Avg. 2024  29. Avg. 2024

  • 3

Jučer je u javnost procurio šokantan snimak govora novinara Večernjeg lista Zorana Krešića, vrlo bliskog političkim strukturama Čovićevog HDZ-a.

Krešić je u vatrenom istupu, u maniru najokorjelih ratnohuškača, prizivao obnovu zločinačke paradržave Herceg-Bosne i rušenje ustavnog poretka (F)BiH navodeći da se u BiH "događa sukob civilizacija" ("Najiskrenije se bojim da će se nastaviti pokušaj te neotomanske politike"), da bi na kraju sugerirao hrvatskoj politici (HDZ-u) da rade na "rušenju Federacije".

"Za mene osobno, za ovaj narod, Herceg Bosna je svetinja! Mislim da svi trebaju biti ponosni na nju i sve ono što je ona radila. Bez obzira kakve postoje i presude i odluke sudova. Iskreno, očekujem od HDZ-ovaca i drugih koji su na vlasti, da rade na, blago rečeno, rušenju Federacije, na što većem njezinom slabljenju, jer bi to, makar kad bih se ja pitao, bio strateški interes Hrvata“, kazao je Krešić.

IMENOVANJE KREŠIĆA - JEDAN OD STRATEŠKIH CILJEVA HDZ-a

No, ono što je ključno u njegovom istupu u ovom momentu jeste rečenica koju je kazao na samom početku svog govora.

"U vlastitoj kući, u mojoj kući gledaju RTL i Novu, te dnevnik HRT-a. Mi nemamo svojih medija. Mi ne kreiramo mišljenje. Da ja predstavljam nešto, a evo novinar sam, ja bih apsolutno zablokirao cijelu državu! Apsolutno cijelu državu! I nijedan se politički, ni bilo kakav drugi proces, ne bi događao", kazao je Krešić.

Kao što je poznato, imenovanje Zorana Krešića za člana Upravnog odbora Federalne televizije jedan je od strateških ciljeva HDZ-a u aktuelnom mandatu. 

Rješavanje pitanja imenovanja članova Upravnog odbora FTV-a biće predmet i današnjih razgovora vladajuće koalicije u FBiH. Otkrio je to u razgovoru za FENA-u upravo lider HDZ-a Dragan Čović. 

"Ideja je da prođemo sve federalne teme. Da vidimo što je ostalo od prethodnih razgovora i dogovora, a što nije realizirano. Razmotrit će se i nekoliko kadrovskih pitanja, kao što je imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije, revizora, Neovisnog odbora, RTV FBiH, budući su svi ti natječaji praktički završeni", kazao je danas Čović. 

Iako je po zakonu moguće imenovati samo jednog člana UO FTV-a u toku jedne godine (mehanizam predviđen kako bi prevenirao političku kontrolu nad ovim javnim servisom), stranke Trojke i HDZ-a su odlučile da odjednom imenuju sva četiri nedostajuća člana.

To će, sada je već jasno, HDZ zbog kratkovidne politike Trojke iskoristiti da osigura poluge u FTV-u koji će mu omogućiti presudni utjecaj na uređivačku politiku ovog javnog servisa. 

KAKO IZVJEŠTAVA BHT, A KAKO FTV

A FTV je trn u oku Draganu Čoviću upravo iz razloga jer je to jedini javni servis u BiH u kojem se može jasno čuti, pred svih drugih primjera, istina o tome kakvu politiku HDZ baštini i za šta se zalaže. 

Drugi javni servis, BHRT, već drugo je upravo onakav kakvim ga Čović želi. Bavi se svakodnevnicom, instant-temama kojih u BiH ima na pretek i pojavljuju se gotovo svakog dana, uglavnom u Sarajevu, dok o važnim ideološkim i političkim pitanjima zauzima neutralnu poziciju kako se niko ne bi "uvrijedio". 

Kakva je trenutno razlika između Čoviću poželjnog BHRT-a i nepoželjnog FTV-a najbolje je ilustrirano sinoć u centralnim Dnevnicima ova dva emitera. Tema je bila ista - obilježavanje godišnjice osnivanja zločinačke paradržave Herceg-Bosne. 

Dok je BHRT vijest o sramotnom obilježavanju godišnjice jednog političkog projekta prenio u svečanom tonu, kao da se radi o godišnjici, naprimjer, Olimpijade u Sarajevu, FTV je jasno istakao presude Haškog suda kojima su čelnici ovog zločinačkog osuđeni na 111 godina zatvora a cijeli njihov poduhvat je označen kao zločinački na čijem čelu je stajao predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman. 

Ako HDZ uspije u svom naumu, mogli bismo uskoro, kakvog li paradoksa, upravo na Federalnoj televiziji slušati pozive na "rušenje Federacije, na što većem njezinom slabljenju".

(Samir Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...