SPREMA SE POLITIČKI POTRES U NJEMAČKOJ: Pobjeda ekstremne desnice na današnjim izborima već je osigurana?

Pobjeda bi označila prvi put da krajnje desna stranka ima najviše mjesta u njemačkom državnom parlamentu od Drugog svjetskog rata

  • Evropa

  • 01. Sep. 2024  

  • 0

Nijemci u nedjelju izlaze na izbore u dvije istočne države, s krajnje desničarskim AfD-om na putu da po prvi put pobijedi na državnim izborima, a koalicija kancelara Olafa Scholza bit će poražena samo godinu dana prije saveznih izbora.

Kako piše Reuters, a prenosi Raport, Alternativa za Njemačku je prva na izborima s 30 posto u Thüringenu i rame uz rame s konzervativcima u Saskoj s 30-32 posto. Pobjeda bi označila prvi put da krajnje desna stranka ima najviše mjesta u njemačkom državnom parlamentu od Drugog svjetskog rata.

Stranka stara 11 godina vjerovatno ne bi mogla formirati državnu vladu čak i ako pobijedi, budući da nema većinu u anketama, a druge stranke odbijaju sarađivati ​​s njom.

Ali jaki rezultati za AfD i još jednu populističku stranku, novoosnovanu Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), nazvanu po svom osnivaču, bivšem komunistu, zakomplicirali bi izgradnju koalicije.

Obje stranke su protiv migracija, euroskeptične, prijateljski raspoložene prema Rusiji i posebno su jake na Istoku kojim su upravljali bivši komunisti, gdje je zabrinutost zbog krize troškova života, rata u Ukrajini i imigracije duboka.

Smrtonosni napad nožem povezan s Islamskom državom prije 10 dana posebno je potaknuo zabrinutost oko imigracije i kritike vladinog načina na koji se bavi tim pitanjem.

"Naše su slobode sve više ograničene jer se u zemlju puštaju ljudi koji se ne uklapaju", rekao je čelnik AfD-a u Tiringiji, Bjoern Hoecke, na predizbornom događaju u Nordhausenu u četvrtak.

'Spomenik srama'

Bivša profesorica historije polarizirajuća je figura koja je berlinski spomenik holokaustu evropskih Židova u nacističkoj Njemačkoj nazvala "spomenikom srama" te je ranije ove godine osuđena zbog korištenja nacističkog slogana na stranačkom skupu.

Sve tri stranke u Scholzovoj saveznoj koaliciji gube glasove u nedjelju, a Zeleni i liberalne Slobodne demokrate vjerovatno će se boriti za postizanje praga od 5 posto za ulazak u parlament.

Nezadovoljstvo saveznom vladom dijelom proizlazi iz činjenice da je to ideološki heterogena koalicija koju muče unutarnje borbe. Povlačenje na Istoku samo će potaknuti napetosti u Berlinu, kažu analitičari.

"Državni izbori imaju potencijal izazvati potres u Berlinu", rekao je Wagenknecht na predizbornom skupu u Erfurtu, glavnom gradu Tiringije, u četvrtak.

Politički analitičari kažu da se Scholzova koalicija vjerovatno neće raspasti prije sljedećih saveznih izbora u rujnu 2025. jer nitko od partnera trenutno ne očekuje dobar rezultat.

Zvjezdani uspon

BSW, koji se definira kao socijalno konzervativan i ekonomski ljevičarski, doživio je zvjezdani uspon od svog osnivanja u januaru, što predstavlja posebnu prijetnju Scholzovim socijaldemokratima lijevog centra.

Očekuje se da će stranka osvojiti do 12-20% u nedjelju, što bi je moglo dovesti u poziciju tvorca kraljeva u obje države. Njena vanjskopolitička stajališta učinila bi je malo vjerovatnim partnerom za bilo koju glavnu stranku na nacionalnom nivou, ali osvaja glasove.

"Posebno mi se sviđa njeno stajalište o ratu u Ukrajini, ne možemo jednostavno nastaviti isporučivati ​​oružje", rekla je pristalica BSW-a Carola Gustavus na događaju u Erfurtu. "Čovjek mora pregovarati i s najgorim protivnikom."

Očekuje se da će AfD i BSW zajedno osvojiti oko 40-50% glasova u dvjema državama u usporedbi s 23-27,5% na nacionalnoj razini, otkrivajući kontinuirani jaz između Istoka i Zapada više od 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja.

Stranačka privrženost manja je na istoku, dok su skepticizam prema njemačkim demokratskim strukturama i afinitet prema Rusiji veći.

Štaviše, smanjivanje ekonomskih razlika sa Zapadom i nedavni niz visokoprofilnih ulaganja od više milijardi eura u sektore kao što su proizvodnja čipova i industrija električnih automobila nisu uspjeli razveseliti lokalno stanovništvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...