DA LI JE NA POMOLU RJEŠENJE GASNE KRIZE U SARAJEVU: Elek tvrdi da ima saglasnost Vlade RS za distributivnu cijenu gasa, najavio i novi sastanak resornih ministara

Ovo, dakako, ne znači da su problemi zbog kojih je sredinom augusta Kanton Sarajevo nakratko ostao bez gasa, riješeni, jer sve zavisi od rezultata tog sastanka.

  • Vijesti

  • 04. Sep. 2024  04. Sep. 2024

"Vlada Republike Srpske potvrdila je novu transportnu cijenu gasa i mi smo je poslali Energoinvestu i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije", rekao je za "Slobodnu Bosnu" Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, tokom ove sedmice bi trebao biti održan sastanak na kojem će, osim njega, učestvovati i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić.

Ovo, dakako, ne znači da su problemi zbog kojih je sredinom augusta Kanton Sarajevo nakratko ostao bez gasa, riješeni, jer sve zavisi od rezultata tog sastanka.

"U ugovoru piše da transportnu cijenu od 14,10 KM na hiljadu kubnih metara gasa treba potvrditi regulator ili drugi nadležni organ. Naše tumačenje je da je to Vlada RS koja je potvrdila tu cijenu. Kolegama iz Energoinvesta je bio problem to od kada ta cijena važi, odnosno da li se ona odnosi na cijelu 2024. godinu, što smo mi riješili tako što je Vlada RS potvrdila da se cijena odnosi na cijelu godinu i na naredne dvije godine koje Energoinvestu nisu bile problem. Taj zaključak Vlade RS smo poslali Energoinvestu i zato mislim da sada ne bi trebalo da bude problema“, kaže Elek za "Slobodnu Bosnu".

Podsjetimo, Energoinvest nije htio da plati cijenu od 14,10 KM za transport gasa za period do 28. juna, jer smatraju da se ona ne odnosi na prvih šest mjeseci ove godine. Vrijedi istaći da ovo povećanje cijene transporta gasa na konačnu cijenu koju plaćaju građani utiče 0,003 posto, što neće donijeti novo poskupljenje.

Energoinvest je ranije RS-u plaćao distributivnu cijenu od 7,20 KM na 1.000 kubnih metara plina. Direktor Energoinvesta Mirza Ustamujić je odbio da pristane na novu cijenu dok im se ne dostavi ispravna faktura s odobrenjem Regulatora, zbog čega je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo prije nekoliko sedmica nakratko zavrnuo ventil Kantonu Sarajevo.

(D.O.)

Vezane vijesti

trenutak ...