NAJAVLJENE POPLAVE: Češka i Poljska na udaru ciklone Boris, očekuje se da će najteže biti...

"Stanovnici ugroženih područja mogu očekivati najgore - poplave, gubitak imovine. Voda će ulaziti u kuće, bunare, plaviti polja. Nažalost, moglo biti biti drama i tragedija", rekla je Izabela Adrian iz Meteorološkog instituta u Poljskoj.

  • Evropa

  • 13. Sep. 2024  

  • 0

Dijelovi centralne Europe pripremaju se za udar ciklone Boris. Uz pad temperature past će velike količine kiše pa se u nekim zemljama poput Austrije, Češke, Slovačke i Poljske očekuju najveće poplave u posljednjih nekoliko decenija. Ciklona je već stigla, a prema najavama, najteže će biti tokom vikenda.

U Poljskoj je proglašen treći, najviši stepen upozorenja na obilne oborine za jugozapadne regije. Predviđaju se intenzivne i obilne kiše koje će padati danima. Najopasnije vrijeme predviđa se u iduća tri dana.

"Genovska cilona, nazvana Boris, nosi goleme količine vlage, koja će se nažalost osloboditi iznad Češke i Poljske. Oborine bi u iduća četiri dana mogla iznositi i do 350 litara vode po četvornom metru. Te su vrijednosti otprilike pet ili šest puta veće od količine koja u prosjeku padne u mjesec dana", rekao je Grzegorz Walijewski, glasnogovornik Instituta za meteorologiju.

Meteorolozi upozoravaju da bi stanje moglo biti vrlo teško, slično onom prije gotovo 3 dcenije kada je Poljsku pogodila poplava kakva se viđa jednom u hiljadu godina.

"Stanovnici ugroženih područja mogu očekivati najgore - poplave, gubitak imovine. Voda će ulaziti u kuće, bunare, plaviti polja. Nažalost, moglo biti biti drama i tragedija", rekla je Izabela Adrian iz Meteorološkog instituta u Poljskoj.

Područje niskog pritiska i hladna fronta iznad centralne i istočne Europe utjecat će na vrijeme u središnjoj i istočnoj Češkoj. Vrhunac oborina i jakih vjetrova očekuju sutra.

"Područje niskog pritiska najprije će prijeći preko našeg teritorija prema istoku, a zatim se okrenuti i vratiti natrag. Slično kao i 2002. kada su bila dva vala ekstremnih oborina, a drugi je bio koban", rekao je Mark Rieder iz češkog hidrometeorološkog zavoda.

Češka: Vlasti upozoravaju na opasnost od ekstremnih oborina

Širom Češke kiša ne prestaje padati, poplave prijete većem dijelu zemlje. Vlasti upozoravaju na opasnost od ekstremnih oborina, a svima koji žive na područjima koja bi mogla biti ugrožena savjetuju da budu spremni za evakuaciju. 

U Pragu, nakon poplava koje su prije dvije decenije opustošile grad, ništa ne prepuštaju slučaju. 

"Moramo napuniti više od 800 dvokomornih vreća i zasad nam ide dobro. Nakon sastanka povjerenstva za poplave vidjet ćemo koja je sljedeća odluka", naglasio je Jakub Ružička iz vatrogasne službe grada Praga.

Slovačka: Obilna kiša i snažan vjetar stvaraju probleme

I u Slovačkoj obilna kiša i snažan vjetar stvaraju probleme u većem dijelu zemlje, a kada je riječ o poplavama, najteže tek slijedi.  

"Prema svemu sudeći, idućih dana čeka nas teška situacija", rekao je Matuš Šutaj Eštok, slovački ministar unutarnjih poslova.

"Evakuacija će se vjerojatno pokrenuti preventivno, prije svega starijih osoba", istaknuo je Tomaš Taraba, slovački ministar okoliša, navodi HRT.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...