PODLE IGRE SNSD-ovih KADROVA IZ DOBOJA: Smijenjen prijatelj Sanje Vulić koji joj je prijetio

Njegoš Pavlović dužnost direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH preuzeo je 9. septembra 2024. godine.

  • Politika

  • 14. Sep. 2024  

  • 0

Vladimir Stanimirović nije više direktor Centralne harmonizacijske jedinice (CHJ) pri Ministarstvu finansija i trezora BiH, saznaje Raport. Novi direktor CHJ je Njegoš Pavlović . Vijesti o smjenama kadrova u Bosni i Hercegovini su uobičajene, međutim ova smjena je zanimljiva s više aspekata.

Vladimir Stanimirović je u centar pažnje javnosti došao 22. augusta ove godine kada su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsile zbog sumnje da je on slao prijeteća pisma Sanji Vulić, poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Nenadu Nešiću, ministru bezbjednosti BiH.

Prijatelj Sanje Vulić nije ispunjavao uslove konkursa

Stanimirović je inače dobar prijatelj Sanje Vulić i njen je sugrađanin iz Doboja, a nakon njegovog hapšenja ona ga je javno branila i čak je htjela povući prijavu koju je ranije podnijela protiv NN osobe zbog prijetnji.

Stanimirović je u međuvremenu pušten na slobodu, a desetak dana nakon njegovog hapšenja, tačnije 3. septembra Agencije za državnu službu BiH naprasno imenuje Njegoša Pavlovića za direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH.

Imenovanje Pavlovića je danas i zvanično objavljeno u Službenom listu BiH. Međutim, indikativno je da se Agencija na ovo imenovanje odlučila tek nakon što je Stanimirović osumnjičen za slanje prijetećih pisama Vulić i Nešiću zbog čega je bio i hapšen.

 

alt

Agencija za državnu službu BiH je navela da je rješenje o imenovanju Njegoša Pavlovića na funkciju direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH donijela je u ponovnom postupku, a postupajući po presudi Suda BiH od 29. maja 2024. godine i po rješenju Odbora državne službe za žalbe Savjeta ministara BiH od 10. juna 2024. godine.

Prema rješenju ADS BiH od 3. septembra 2024. godine, Njegoš Pavlović dužnost direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH preuzeo je 9. septembra 2024. godine.

Ko je mjesecima štitio Stanimirovića?

No, jasno je da je Stanimirović imao nečiju zaštitu sve do hapšenja, jer iz obrazloženja Odbora državne službe za žalbe Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u koji je Raport imao uvid, još 10. juna 2024. godine Odbor je poništio rješenje Agencije za državnu službu BiH (ADS BiH) o imenovanju Vladimira Stanimirovića za direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH od 12. maja 2022. godine.

Odbor državne službe za žalbe u obrazloženju svog rješenja, donesenog 10. juna 2024. godine, naveo je da je rješenje o imenovanju Vladimira Stanimirovića za direktora Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH poništeno jer je utvrđeno da Stanimirović ne ispunjava uslov javnog konkursa!

Kako sazanje Raport Stanimirović je od Odbora tražio odgodu izvršenja rješenja Odbora od 10. juna 2024. godine, kojim je poništeno rješenje ADS BiH o njegovom imenovanju iz 2022. godine.

alt

 

Iako mu je zahtjev formalno odbijen, Stanimirović je ipak nastavio da obavlja funkciju direktora sve do 3. septembra, odnosno nakon što se saznalo za njegovo hapšenje i detalje za što ga tereti Tužilaštvo BiH.

Stanimirović je na poziciju direktora CHJ Ministarstva finansija i trezora BiH imenovan u junu 2022. godine.

Na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH je SNSD-ov Srđan Amidžić . Sada se postavlja pitanje kako je Stanimirović došao na čelo CHJ, ako je naknadno ustanovljeno da ne ispunjava uslove, a pitanje je i ko je ignorisao presudu Suda BiH od maja ove godine prema kojoj je Pavlović još tada trebao doći na mjesto Stanimirovića.

Takođe, upitno je i to da se Agencija za državnu službu BiH naprasno i nakon Stanimirovićevog hapšenja "sjetila" presude Suda BIH iz maja ove godine i tek je sada ispoštovala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...