RUSIJA SE OGLASILA NAKON EKSPLOZIJA U LIBANONU: Potez osmišljen kako bi se izazvao ‘veliki rat na Bliskom istoku’

Moskva je u srijedu rekla da će ruski stručnjaci istražiti uzroke incidenta kako bi se zaštitili od sličnih napada.

  • Svijet

  • 18. Sep. 2024  

  • 0

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u srijedu da je napad na pripadnike Hezbollaha u Libanonu korištenjem eksplozivnih dojavljivača bio namjerno "izazvan veliki rat na Bliskom istoku".

‘Pejdžeri’ su istovremeno eksplodirali u utorak u Libanonu usmrtivši najmanje deset osoba i ranivši gotovo 3000, prema libanonskim vlastima, uključujući iranskog izaslanika u Bejrutu. Hezbollah, libanonska militantna grupa i politička stranka, optužila je Izrael da je odgovoran.

“Ono što se dogodilo smatramo još jednim činom hibridnog ratovanja protiv Libanona, koji je naštetio hiljadama nevinih ljudi. Čini se da su organizatori ovog visokotehnološkog napada namjerno željeli potaknuti oružani sukob velikih razmjera kako bi izazvali veliki rat na Bliskom istoku”, napisala je u izjavi Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U srijedu je kompanija za proizvodnju dojavljivača, tajvanski Gold Apollo, rekla da su eksplozivni dojavljivači zapravo proizvedeni u Mađarskoj.

Moskva je u srijedu rekla da će ruski stručnjaci istražiti uzroke incidenta kako bi se zaštitili od sličnih napada.

“Mora se provesti apsolutno temeljita istraga ovog incidenta. Uzroci incidenta, okolnosti moraju biti utvrđeni”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tokom brifinga za novinare.

“Nakon toga, naravno, to bi trebao postati predmet proučavanja stručnjaka kako bi se poduzele mjere za uklanjanje takvih rizika u našoj zemlji i drugdje”, dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...