BORRELL O EKSPLOZIJAMA: "Smrtonosni napadi ugrožavaju sigurnost i stabilnost Libana, rizikuju dalju regionalnu eskalaciju"

Pejdžeri, bežični telekomunikacioni uređaji, eksplodirali su juče u nekoliko oblasti u Libanu, uključujući i glavni grad Bejrut.

  • Evropa

  • 18. Sep. 2024  18. Sep. 2024

  • 0

Eksplozije pejdžera, koje su se u srijedu dogodile u Libanu, ugrozile su sigurnost i stabilnost zemlje i dovele u rizik da dođe do pogoršanja regionalne eskalacije, rekao je u srijedu visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Naglašavajući da su hiljade ljudi povrijeđene, a stotine u kritičnom stanju Borrell je poručio:

"Čak iako se čini da su napadi bili ciljani, imali su tešku, neselektivnu kolateralnu štetu među civilima, među žrtvama je nekoliko djece. Smatram ovu situaciju izuzetno zabrinjavajućom. Mogu samo da osudim ove napade koji ugrožavaju bezbjednost i stabilnost Libana i povećavaju rizik od eskalacije u regionu.”

Dodao je da EU poziva "sve zainteresovane strane da izbjegnu sveobuhvatni rat, koji bi imao teške posljedice za cijeli region i šire".

Pejdžeri, bežični telekomunikacioni uređaji, eksplodirali su juče u nekoliko oblasti u Libanu, uključujući i glavni grad Bejrut.

Libanski sigurnosni izvori rekli su da je izraelska služba Mossad postavila eksploziv u pejdžere koje su koristili članovi Hezbollaha mjesecima prije nego što su eksplodirali.

"Bežični uređaji bili su opremljeni s nekoliko grama eksploziva koje je teško otkriti, postavljenih u bateriju na način koji osigurava da ih senzori ili bilo koji alat za otkrivanje eksploziva ne mogu detektirati", rekao je za Anadoliju Mounir Shehada, bivši koordinator Vlade Libana s mirovnom misijom UNIFIL.

Hadi Hachem, libanski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, nazvao je eksplozije pejdžera "agresijom koja prerasta u ratni zločin" i upozorio da bi to moglo pogoršati sukob.

Iz Tel Aviva nije bilo komentara o eksplozijama pejdžera, ali Hezbollah je obećao da će uzvratiti Izraelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...