NAJGORI DAN ZA PUTINA OD POČETKA RATA: Odbrana ruskog grada uhvaćena na spavanju, Ukraiinci dronovima uništili najveće skladište municije (VIDEO)

Napadi ukrajinskim bespilotnim letjelicama izazvali su požar i prisilili na evakuaciju stanovnike u ruskoj regiji Tver, a zvaničnici  su rekli da je Kijev tokom noći gađao nekoliko zapadnih regija Rusije.

  • Evropa

  • Prije 21h  

  • 0

Olupina uništenog ukrajinskog drona izazvala je požar u gradu Toropetsu u zapadnom dijelu Tverske oblasti, rekao je Igor Rudenija, guverner regije koja se nalazi sjeverozapadno od Moskve u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Vatrogasci su pokušavali obuzdati vatru, rekao je Rudenija, ali nije naveo što gori. Prema izvještaju državne novinske agencije RIA iz 2018., Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, municije i eksploziva u Toropetsu, gradu starom 1.000 godina u kojemu živi nešto više od 11.000 stanovnika.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, sve više informacija je stizalo iz Tvera, a video snimke jasno pokazuju o kakvoj se eksploziji radilo. Ruski mediji navode da je eksplozija izazvala potres magnitude 2,8 stepeni, a prozori su bili razbijeni na više od pet kilometara udaljenosti od skladišta. Kako stvari stoje, ovo je bio najjači udar na ruska skladišta oružja još od početka rata.

"Skladište je sadržavalo projektile namijenjene za taktičke raketne sisteme Iskander, taktičke raketne sisteme Tačka-U, navođene zračne bombe i artiljerijsko punjenje", rekao je izvor iz ukrajinske obavještajne službe za Reuters.

alt

S druge strane, Rusi su u svojim izvještajima iz 2017. naveli da se u skladišti nalazi 22.000 tona municije, od čega je polovina zastarjela. U zadnjih sedam godina sve se samo gomilalo, uključujući visokoprecizno oružje - taktičke balističke raketne sisteme, dostavna vozila...

Ruski zaključci oko ekplozije u Toropetsu su sljedeći:

- Oko 30.000 tona granata je eksplodiralo, ali detonacije i dalje traju.

- Cijeli grad Toropets je evakuiran.

- U napadu je korišteno 100 dronova.

- Značajne zalihe sjevernokorejskih balističkih projektila KN23, projektila za višecevne raketne sisteme Grad i sisteme protivzračne odbrane S-300 te balističkih projektila Iskander su uništene.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...